1 min. čitanja

Hrvatska u Vijeću Međunarodne hidrografske organizacije (IHO)

Hrvatska u Vijeću Međunarodne hidrografske organizacije (IHO)
Foto: HHI

Hrvatska je po prvi put u povijesti zauzela mjesto stalnog člana u Vijeću Međunarodne hidrografske organizacije (IHO Council).  Od 24 države članice regionalne Hidrografske komisije za Sredozemno i Crno more (MBSHC), kojoj pripada i Hrvatska, u Vijeće su uz Hrvatsku ušle Italija i Francuska. Članovi Vijeća biraju se za stalno mjesto na razdoblje od tri godine (2023. – 2026.).

Skupština IHO-a središnje je tijelo IHO-a koje se sastoji od svih država članica (98 država), a sastaje se svake tri godine i odlučuje o najvažnijim pitanjima rada organizacije.

Vijeće IHO-a koordinira aktivnosti Međunarodne hidrografske organizacije u razdoblju između dva sastanka Skupštine IHO-a.  Vijeće koordinira aktivnosti u okviru strategije, programa rada i financijskog plana, priprema prijedloge koji se odnose na cjelokupnu strategiju i program rada, razmatra financijska izvješća i proračunske procjene, razmatra prijedloge koje mu podnose pomoćna tijela, predlaže osnivanje pomoćnih tijela, razmatra nacrte sporazuma između IHO-a i drugih organizacija.

Vijeće se sastaje jednom godišnje i podnosi svoja izvješća, zapažanja, preporuke i nacrte odluka Skupštini i državama članicama IHO-a na odobrenje.

Ravnateljica Hrvatskog hidrografskog instituta Vinka Kolić predstavljat će Hrvatsku u Vijeću IHO-a.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.