1 min. čitanja

Hrvatska traži izuzeće od embarga na rusku naftu?

Hrvatska traži izuzeće od embarga na rusku naftu?
Foto: Twitter

U raspravama među državama članicama u Vijeću EU, koje treba usvojiti prijedlog Europske komisije o embargu na uvoz ruske nafte za šest mjeseci i ruskih naftnih prerađevina do kraja godine, Hrvatska se zalaže za izuzeće po kojem bi i nakon ove godine za potrebe rada rafinerije u Rijeci mogla uvoziti tzv. vakuum plinsko ulje.

VGO (Vacuum Gas Oil) vrsta je teškog dizela, derivat koji je nekim rafinerijama u Europi očito isplativije kupiti iz Rusije umjesto sirove nafte jer se iz VGO-a brže i lakše dobije dizel koji se onda prodaje na benzinskim crpkama. INA-ina rafinerija u Rijeci, koja je posljednji put radila u listopadu, a nedavno je ponovno pokrenula preradu, po pitanju sirove nafte nije izravno ovisna o Rusiji, ali očito je procijenjeno da se za vakuum plinsko ulje vrijedi diplomatski boriti u smislu traženja izuzeća uime Hrvatske, piše Tomislav Krasnec za Večernji list.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, podsjetimo, predstavila je u srijedu u Strasbourgu prijedlog novih sankcija protiv Rusije koje uključuju zabranu uvoza sirove nafte iz Rusije u roku od šest mjeseci i naftnih prerađevina do kraja ove godine, prenosi N1.

– Uvodi se potpuna zaštita uvoza ruske nafte koja se dostavlja brodovima ili naftovodima, sirove ili prerađene. Želimo osigurati postupno uvođenje zabrane na uredan način koji će omogućiti nama i našim partnerima da osiguraju alternativnu opskrbu sirove nafte unutar šest mjeseci i naftnih prerađevina do kraja ove godine – izjavila je Ursula von der Leyen u svom govoru u Europskom parlamentu.

Z.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.