2 min. čitanja

Rusija zaradila 98 milijardi dolara od izvoza goriva u prvih 100 dana rata

Rusija zaradila 98 milijardi dolara od izvoza goriva u prvih 100 dana rata
Foto: Pexels / Jan-Rune Smenes Reite

Izvješće neovisnog Centra za istraživanje energije i čistog zraka (CREA) sa sjedištem u Finskoj, stiglo je u trenutku kad Kijev poziva Zapad da prekine svu trgovinu s Rusijom, u nadi da će zaustaviti ‘financijski spas’ Kremlja. Prosječne ruske izvozne cijene bile su oko 60 posto više nego prošle godine.

Rusija je zaradila 93 milijarde eura (98 milijardi dolara) od izvoza fosilnih goriva tijekom prvih 100 dana rata u Ukrajini, a većina je poslana u Europsku uniju, prema istraživanju objavljenom u ponedjeljak.

Ranije ovog mjeseca EU je pristala zaustaviti većinu uvoza ruske nafte o kojoj kontinent uvelike ovisi. Iako blok ove godine ima za cilj smanjiti isporuke plina za dvije trećine, embargo trenutačno nije u planu.

Prema izvješću, prema Europi je otišlo 61 posto ruskog izvoza fosilnih goriva tijekom prvih 100 dana rata, u vrijednosti od oko 57 milijardi eura (60 milijardi dolara), piše NDTV.

Najveći uvoznici bili su Kina sa 12,6 milijardi eura, Njemačka (12,1 milijarda) i Italija (7,8 milijardi).

Ruski prihodi od fosilnih goriva na prvom su mjestu od prodaje sirove nafte (46 milijardi), a slijede plin iz cjevovoda, naftni proizvodi, ukapljeni prirodni plin (LNG) i ugljen.

Čak i dok je ruski izvoz pao u svibnju, a zemlje i tvrtke su izbjegavale njezine opskrbe zbog invazije na Ukrajinu, globalni rast cijena fosilnih goriva nastavio je puniti blagajnu Kremlja, a prihodi od izvoza dosegnuli su rekordne vrijednosti.

Prosječne ruske izvozne cijene bile su oko 60 posto više nego prošle godine, navodi CREA.

Neke zemlje povećale su svoje kupnje iz Moskve, uključujući Kinu, Indiju, Ujedinjene Arapske Emirate i Francusku, dodaje se u izvješću.

– Dok EU razmatra strože sankcije protiv Rusije, Francuska je povećala svoj uvoz kako bi postala najveći kupac LNG-a na svijetu – objasnila je analitičarka CREA-e Lauri Myllyvirta.

Budući da se većinom radi o kupnji na licu mjesta, a ne o dugoročnim ugovorima, Francuska svjesno odlučuje koristiti rusku energiju nakon invazije Moskve na Ukrajinu – dodaje Myllyvirta i poziva na embargo na ruska fosilna goriva.

Z.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.