2 min. čitanja

Hrvatska pošta pojasnila zašto neke pošiljke kasne

Hrvatska pošta pojasnila zašto neke pošiljke kasne
Foto: Boris Kačan / Hrvatska pošta

Većina se građana ovih dana rastrčala po trgovinama tražeći odgovarajuće poklone za božićne blagdane. No kako iz godine u godinu raste broj onih koji kupnju ipak žele obaviti iz topline svog doma - online - i Hrvatskoj pošti raste opseg posla. Na dan u sortirnici prime i do 100 tisuća paketa. Velik je to operativni izazov, pa se nerijetko događa da pošiljke kasne.

Hrvatska pošta trenutačno ima pune ruke posla. Kroz centar u Velikoj Gorici prolaze gotovo svi poslani paketi, a većinom ih obrađuje stroj. Kamere detektiraju na koju adresu trebaju stići pošiljke.

- Stroj može u sat vremena sortirati 15 tisuća paketa i to onih najmanjih od 100 g pa do najvećih od 30 kg. Sortirnica radi u tri smjene. Pogon je u radu od 0 do 24 i iz tog razloga uspijevamo sve ono što dođe taj dan i iznijeti. Kada ne bismo na taj način radili, ne bismo imali više mjesta za pošiljke - rekao je za HRT Krešimir Domjančić, voditelj odjela za odnose s javnošću Hrvatske pošte.

A pošiljke su raznolike.

- Svega imamo. Imamo jako puno web shopova, korisnici naručuju od robe do ukrasa, lampica, veš mašina, televizora i ostalog. Ne idu sve pošiljke na stroj, ali sve ove što su u kutijama idu na stroj - kazala je Irena Majerić, voditeljica tima u sortirnici.

U odnosu na lanjski prosinac, dnevnih je pošiljki čak 40 tisuća više. Razlog je sve češća internetska kupnja, ali i sve veća popularnost "crnog petka".

- Mislim da je ovo malo prespora usluga i mislim da dolaze u nezgodno vrijeme, uvijek ujutro kad su ljudi na poslu - smatra Ivan.

- Ne šaljem, ne primam ništa jer sam čula da se jako dugo čeka. Hrvatska pošta je malo u banani što se toga tiče - kaže Tanja.

- Radi se o manjem postotku pošiljaka koje kasne. Nije to samo problem Hrvatske pošte, nego cijeli logistički lanac tijekom prosinca zbog povećanih količina primjećuje poteškoće pa može biti kašnjenja i kod samog dobavljača i kod otpreme iz trgovine i u Hrvatskoj pošti - kazao je Domjančić.

Zato ulažu u nove paketomate koji bi trebali olakšati slanje i primanje pošiljki.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.