3 min. čitanja

HRVATSKA NA SIVOJ LISTI! Poduzetnici iz zemalja EU dobivaju neugodne obavijesti jer surađuju s Hrvatskim tvrtkama

HRVATSKA NA SIVOJ LISTI! Poduzetnici iz zemalja EU dobivaju neugodne obavijesti jer surađuju s Hrvatskim tvrtkama
Foto: Depositphotos

Prije nekoliko tjedana javilo nam se nekoliko vidno zabrinutih poduzetnika registriranih u zemljama Europske unije, kako ovih dana dobivaju neugodne obavijesti o problemima koje imaju zbog toga što surađuju s hrvatskim tvrtkama. Naime, inozemni partneri imaju problema s financijskim transakcijama s hrvatskim firmama, jer je FATF (Financial Action Task Force), dakle vodeća međunarodna organizacija protiv pranja novca, Hrvatsku svrstala na tzv, sivu listu, zajedno s Burkinom Faso, Kongom, Haitijem, Kenijom, itd.

Hrvatskoj se ozbiljno zamjera nedostatak aktivnosti u istragama i kaznenim progonima kod pranja novca

Na toj listi, pod nazivom "Croatia", detaljno je opisan razlog stavljanja Hrvatske na FATF greylist FIU (Financial Intelligence Units) i FATF (Financial Action Task Force).

Ukratko, od lipnja 2023., kada se Hrvatska politički obvezala na visoku razinu suradnje s FATF-om i MONEYVAL-om kako bi ojačala učinkovitost svojeg režima SPNFT-a, Hrvatskoj se između ostalog zamjera nedostatak aktivnosti u, citiram: "otkrivanju,  istragama i kaznenim progonima različitih vrsta pranja novca u tijelima kaznenog progona, uključujući  kaznena djela i zlouporabu pravnih osoba; dokazivanje podrijetla imovine, kao i inozemnih prihoda koji podliježu oduzimanju.

Kad će Zakon o podrijetlu imovine za sve građane?

S obzirom da problemi koje poduzetnici imaju ozbiljno utječu na njihov poslovni odnos s inozemnim tvrtkama s kojima surađuju (i obratno), pitali smo: kakav je komentar Ministarstva financija o ovoj situaciji? Što Hrvatska poduzima kako bi se stvari promijenile na bolje? Hoće li Hrvatska uvesti Zakon o podrijetlu imovine za sve građane, kako bi se utvrdio (ne)srazmjer stvarno zarađene imovine i one stečene na ilegalan način?

Ministarstvu je trebalo gotovo čitavih mjesec dana i podsjećanje na obvezu prema Zakonu o pravu na pristup informacijama, da nam pošalju odgovor, kojeg ovim putem prenosimo u cijelosti:

Na plenarnoj sjednici Stručne skupine za financijsko djelovanje (FATF) održanoj u lipnju 2023., FATF je objavio izjavu kojom je identificirao Hrvatsku kao državu koja aktivno surađuje na rješavanju strateških nedostataka u svojem sustavu sprječavanja pranja novca i financiranja terorizma (tzv. „siva lista“) obzirom da se Hrvatska na najvišoj političkoj razini obvezala na aktivnu suradnju i redovito izvještavanje FATF-a o ostvarenom napretku i otklonjenim nedostacima unutar dogovorenih vremenskih rokova.

Ministarstvo financija: "Hrvatska je do sad procijenila rizik sektora neprofitnih organizacija"

Da su očekivanja za Hrvatsku pozitivna bilo je vidljivo tijekom rasprave na plenarnoj sjednici FATF-a održanoj u lipnju 2023., gdje je od strane stručnjaka FATF-a i predstavnika delegacija članova FATF-a konstatiran napredak kojeg je Hrvatska postigla u jačanju učinkovitosti preventivnih mjera koje provode banke i drugi obveznici, odnosno u području nadzora nad bankama i drugim obveznicima te u području osiguranja transparentnosti podataka o pravnim osobama, a čime su otklonjeni strateški nedostaci u navedenim područjima. U ovom kontekstu, bitno je spomenuti i kako je zakonodavni okvir preventivnog sustava sprječavanja pranja novca i financiranja terorizma u Republici Hrvatskoj, a koji propisuje obveze bankama i drugim obveznicima, usklađen s EU zakonodavstvom (tzv. 4. i 5. AML Direktiva) i relevantnim preporukama FATF-a.

U svrhu otklanjanja preostalih nedostataka sustava kao i ispunjenja Akcijskog plana FATF-a, Hrvatska je do sada:

1. donijela Nacionalnu procjenu rizika od pranja novca i financiranja terorizma

2. donijela Akcijski plan za otklanjanje rizika utvrđenih Nacionalnom procjenom rizika od pranja novca i financiranja terorizma

3. procijenila rizik sektora neprofitnih organizacija

4. uspostavila zakonodavni okvir za provedbu UN ciljanih financijskih sankcija donošenjem Zakona o mjerama ograničavanja

5. donijela Odluku o uspostavi, sadržaju i korištenju Zbirke podataka o mjerama ograničavanja, fizičkim i pravnim osobama i drugim subjektima na koje se mjere ograničavanja odnose, a kojom Odlukom je, među ostalim, imenovana kontakt točka za izvještavanje o primijenjenim mjerama ograničavanja

6. donijela Opće smjernice o primjeni Zakona o mjerama ograničavanja koje su namijenjene svim obveznicima primjene mjera ograničavanja, a njihova je svrha podizanje razine svijesti te jedinstvena primjena Zakona.

7. uspostavila učinkoviti sustav provedbe režima UN financijskih sankcija

8.  uspostavila učinkoviti sustav provođenja paralelnih financijskih istraga tamo gdje se otkrije potencijalni slučaj terorizma ili financiranja terorizma.

Što se tiče Zakona o podrijetlu imovine za sve građane, napominjemo da Hrvatska ima zakonodavno rješenje prema kojem se nesrazmjer stečene imovine i zakonitih (dokazanih) primitaka oporezuje kao drugi dohodak po ukupnoj poreznoj stopi od 72% . 

Pored navedenog, Zakonom o kaznenom postupku predviđeno je oduzimanje imovine koja je stečena kaznenim djelom, odgovor je Ministarstva financija.

Jurica Gašpar

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.