2 min. čitanja

Hrvatska maritimna baština u francuskom gradiću Marseillanu

Hrvatska maritimna baština u francuskom gradiću Marseillanu
Foto: Velimir Bešić

MARSEILLAN – Hrvatska je kao počasni  i jedini inozemni gost gost sudjelovala na festivalu Ecsale  a Marseillan, udruge Palagruza i Cronaves svojim bogatim programom predstavile su hrvatsku maritimnu baštinu.

Festival mora u Marseillanu trajao je od osmog do desetog travnja, a okupio je desetak  sudionika predstavnika svojih tradicijskih brodova i zanata, predstavnika lokalnih proizvođača vina, sira i kamenica, a sve je popratila glazba, putujući trio iz Kalabrije i marseillanska limena glazba.

Marion Vindel iz ureda gradonačelnika Marseillana rekla je kako joj je vrlo drago što je hrvatska sudjelovala, a posebno je pohvalila radionice brodogradnje udruge Palagruza.

– Kako je ovo novi festival, bilo je izazovno organizirati sve, no iznimno nam je drago što smo ugostili naše prve inozemne goste.

Foto: Velimir Bešić

Radionice brodogradnje pobudile su veliki interes najmlađih stanovnika Marseillana i okolnih sela. Udruga Palagruza održala je radionicu gradnje gundule pod vodstvom Tea Lovrića, djeca su tijekom radionice sastavljala gundulu i stjecala osnovna znanja brodogradnje, a posebno ih je uveselilo kad je jedna takva gundula zaplovila Marseillanskom lukom.

Udruga Palagruza u Komiži je pronašla gundulu staru oko sto godina koju je dao izraditi prvi vlasnik tvornice za preradu ribe Mardešić. Nasljednici su gundulu čuvali godinama, a udruga Palagruza je brodicu dokumentirala i izradila replike na kojima se djeca uče brodogradnji i veslanju.

Osim gundula, udruga Palagruza dovela je i sandulu, ribarski brod duljine 4-5 metara i blago nagnutih bočnih stranica te ravnog dna, a služio je za plovidbu i ribarenje u blizini komiške vale.

Foto: Velimir Bešić

Na sandulama se uglavnom veslalo i to sjedeći, stojeći ili po gondolijersku, s krme s jednim veslom, no na sandulama se nekad i jedrilo i to koristeći jedro s dvije lantine. Udruga Palgruza opremila je sandulu jedriljem, a u sklopu radionica i sveukupne prezentacije u Marseillanu joj je dignuto jedro.

Posjetitelji festivala mogli su uživati i u izložbama fotografija Velmira Bešića i Borisa Kragića, ali i dobiti sve potrebne i zanimljive informacije o našoj maritimnoj baštini.

Zanimljivost festivala bilo je i natjecanje u otvaranju kamenica, u kojem se okušao član udruge Palagruza, Mate Stanojević.

Foto: Velimir Bešić

Impresivno je bilo vidjeli teglenicu Tourmente čija je posada unutrašnjost broda pretvorila u izložbeni prostor i šank za degustaciju domaćih proizvoda. Pažnju je plijenila i džunka, kineski drveni jedrenjak s četiri jarbola.

Po završetku ovog festivala, Palagruza se uputila u Sete gdje će idućih sedam dana suejdlovati na poznatom festivalu Escale a Sete.

Dora Čukušić

PROČITAJTE JOŠ:

VIDEO Hrvatski tradicijski brodovi s posadama u Francuskoj na festivalu maritimne baštine
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.