2 min. čitanja

Hrvatska kvaliteta na europskom stolu – Zaštita tradicionalnog izraza “Prošek“

Hrvatska kvaliteta na europskom stolu – Zaštita tradicionalnog izraza “Prošek“
Foto: MP

Državni tajnik Tugomir Majdak je u petak, 26. studenog 2021. godine, u nazočnosti zastupnika u Europskom parlamentu Tonina Picule sudjelovao na panelu pod nazivom „Hrvatska kvaliteta na europskom stolu – zaštita tradicionalnog izraza Prošek“. Događaj je okupio proizvođače Prošeka, enologe te pravne stručnjake u cilju rasprave o tijeku zaštite, hrvatskim i talijanskim argumentima te problema proizvođača, a u okviru susreta dan kasnije, 27. studenog, od 10 do 16 sati na Trgu Petra Preradovića planirano je javno slijepo kušanje Prošeka i Prosecca uz snimanje promotivnog videa o važnim i nedvojbenim razlikama između ova dva vina, a sve uz degustaciju i prodaju Prošeka hrvatskih proizvođača.

Ministarstvo poljoprivrede je još 2013. godine podnijelo Europskoj komisiji zahtjev za zaštitom tradicionalnog izraza „Prošek“. Ove godine Komisija je okončala postupak provjere zahtjeva te ga odobrila kao utemeljen i opravdan, pri čemu je talijanska organizacija poljoprivrednih poduzetnika uputila prigovor.

U cilju zagovaranju uspješne zaštite na europskoj razini i promoviranja ovog hrvatskog vina organiziran je spomenuti panel na kojem je državni tajnik Tugomir Majdak izjavio:

– Zadovoljan sam razvojem događaja u postupku zaštite ovog vina koje je za sve nas iznimno važno u povijesnom, turističkom i gastro-enološkom pogledu. Mogu vas podsjetiti kako smo relativno nedavno, uspješno riješili jedan drugi vinski spor, pravno i tehnički također iznimno zahtjevan, te su tada naši proizvođači iz Istre dobili mogućnost nastavka trženja vina „Teran“. Na isti način i sada Republika Hrvatska ima odgovor vezan uz Prošek i to je jedini put na kojem se može bazirati naš pristup u ovom slučaju jer zaista imamo sve stručne, povijesne i pravne argumente za njegovu zaštitu. Hrvatski proizvođači svakako imaju legitimno pravo i očekivanje za zaštitom svojih proizvoda, proizvedenim na tradicionalni način uz punopravni pristup tržištu kao što ga imaju i njihovi europski kolege.

Hrvatska danas broji 31 proizvod čiji je naziv registriran u EU kao zaštićena oznaka izvornosti odnosno zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla, a ponosi se i s 17 zaštićenih oznaka izvornosti vina, 6 oznaka zemljopisnog podrijetla jakih alkoholnih pića te jednu oznaku zemljopisnog podrijetla aromatiziranih proizvoda od vina.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.