2 min. čitanja

“HRVATSKA JE PRELIJEPA” Par koji je odlučio putovati morem, planinama i špiljama

“HRVATSKA JE PRELIJEPA” Par koji je odlučio putovati morem, planinama i špiljama
Foto: Igor Goić

ZADAR – Oni su par koji je putovanja Hrvatskom zamislio nešto drugačije. Doživjeti izbliza sve njene dijelove o kojima drugi pišu. Pritom hoteli, kampovi, apartmani ili krstarenja nisu opcija. Na društvenim mrežama ih prate pod nazivom “The Horizoners“, a oni su Zadrani Igor Goić i njegova djevojka Sandra Župan.

– Država je prostor unutar zamišljenih linija na karti. Osmišljen iz plemenitih namjera da se olakša pojedincu tako što mu se pruži pripadnost nekoj skupini. Na komadiću zemlje zvanom Hrvatska, taj sistem je još u razvoju. “Funkcionira”, ali po jaako specifičnim uvjetima i samo za nekolicinu koji su voljni trgovati vlastitim moralom, a pod opravdanjem da je tako negdje zapisano… Na našu sreću, rođeni smo na najlipšem komadu zemlje na planeti (naravno subjektivno) i ludost je živiti i “funkcionirati” unutar ovoga sistema, a ne poznavati prirodu unutar tih linija. ALI sa poznavanjem dolazi i odgovornost!!! – napisao je Igor Goić u jednom od svojih Vlogova. Dovoljan povod da ga upitamo o ideji.

– Ja i draga mi… Putujemo morem, planinama, špiljama itd… Poruka je – “HRVATSKA JE PRELIPA” i nema potribe trošit desetke iljada na putovanja kad se ima što i doma vidit. Naravno ne govorimo protiv putovanja (držimo da je putovanje nešto najplemenitije što čovik more napravit za sebe ali samo po sistemu začepi usta i otvori oči i uši) ali 90% Hrvata nažalost nema pojma di živimo… Sve aktivnosti kojima se bavimo ne želimo predstavljati kao nekakav bauk (speleologija, penjanje, ronjenje, jedrenje itd… uskoro i paragliding), nego kao najobičnije aktivnosti kojima se može svatko baviti kako bi si neka prelipa mista učinio dostupnim – priča Goić, ali i poručuje.

– Tu i tamo skupimo kojeg stručnjaka sa sobom, tipa speleologijom se neodgovorno baviti sa ekipom manjom od 3 ljudi iz sigurnosnih razloga. Idemo ovako po svojem điru… To nam je antistres punjač baterija, pa volimo da ostane tako. I kad biramo ko ide s nama, biramo pažljivo – da smo kompatibilni luđaci. Kad ideš na takva mista jako je bitno da je ekipa od povjerenja – pojašnjava.

Pet najneotkrivenih destinacija

– Špilje pod kudinim mostom, Podvodna špilja Međedina na Lastovu, otok Jabuka, Kaverna pod Crljenim kukom i prašuma Štirovača. To su sve manje poznata mjesta ali se ne mogu klasificirati kao “neotkrivena”. Za baš takva mjesta su ronjenje i speleologija savršene aktivnosti jer se non stop otkrivaju NOVA (ispod čekića) mista za koja možemo tvrditi da nitko nikad nije bija, ali za nekolicinu nama poznatih takvih mjesta ipak bi pričekali još neko vrime dok ne napravimo V-log-ove – zaključuje.

Igor Goić je inače osvjedočeni i maštoviti redatelj brojnih video spotova, prvog zadarskog igranog filma Mali div, te dokumentarca o hrvatskim svjetionicima “Legends of The Light” kojeg vrijedno montira u vlastitom Kreathia studiju. U svojim video radovima najčešće koristi kadrove prekrasne prirode u koju zalazi kad god može, bilo da se radi o planinama, podzemlju ili podmorju. Možda je najbolji način ući u magičan svijet neotkrivene Lijepe naše, pratiti prekrasne kadrove avantura The Horizonersa.

Jurica Gašpar

https://www.instagram.com/p/B7dOD3_BV37/?fbclid=IwAR25l5Ojj4CYFU9jVthatwx4hykB5AoZXjD0EYtakxBihXlema8JsSDAPM8

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.