2 min. čitanja

HRVATSKA AKTIVNA U ZAŠTITI SREDOZEMNOG MORA: Održan četvrti MENELAS sastanak

HRVATSKA AKTIVNA U ZAŠTITI SREDOZEMNOG MORA: Održan četvrti MENELAS sastanak

Hrvatska je predsjedala četvrtim sastankom Mediteranske mreže za provedbu MARPOL konvencije u okviru Barcelonske konvencije (Mediterranean Network of Law Enforcement Officials relating to MARPOL within the framework of the Barcelona Convention – MENELAS) koji je održan 21. i 22. travnja 2021. godine u organizaciji Regionalnog interventnog centra kod iznenadnih onečišćenja Sredozemnog mora (Regional Marine Pollution Emergency Response Centre for the Mediterranean Sea – REMPEC).

Uz predstavnike Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i Državnog odvjetništva Republike Hrvatske, na sastanku su sudjelovali brojni predstavnici mediteranskih zemalja potpisnica Konvencije o zaštiti morskog okoliša i obalnog područja Sredozemlja (Barcelonska konvencija), predstavnici Europske komisije i Europske agencije za pomorsku sigurnost (EMSA), kao i predstavnici drugih međunarodnih organizacija iz djelokruga zaštite okoliša od onečišćenja s pomorskih objekata.

Sastanak je ispred Republike Hrvatske u svojstvu predsjedavajuće zemlje u razdoblju 2020. – 2021. otvorio kap. Siniša Orlić, ravnatelj Uprave sigurnosti plovidbe u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, koji je tom prilikom istaknuo značaj mreže u provedbi zaštite Sredozemnog mora od onečišćenja te je ukazao na prilike koje mreža pruža radi razmjene informacija i iskustava s drugim tematskim regionalnim i međunarodnim organizacijama u čijem je djelokrugu provedba MARPOL konvencije.

Dnevni red četvrtog MENELAS sastanka obuhvatio je niz značajnih tema iz područja provedbe međunarodnih propisa o zaštiti mora. Potrebno je istaknuti kako je Državno odvjetništvo Republike Hrvatske predstavilo inicijativu radi istraživanja mogućnosti za definiranje kriterija za naknadu ekološke štete u morskom okolišu uslijed onečišćenja s pomorskih objekta iznad postojećih naknada materijalne štete.

Radi se o inicijalnom pripremnom materijalu kojim je po prvi puta na razini ekspertnih skupina potaknuta rasprava o jačanju instrumenata zaštite mora koji uključuju naknadu ekološke štete te harmonizaciju postupanja ugovornih stranaka Barcelonske konvencije u tom pogledu.

Upravo je ovih dana, odmah nakon četvrtog MENELAS sastanka, objavljena i službena animacija funkcioniranja „SeaClear“ sustava autonomnih robota za prikupljanje otpada s morskog dna, čiji će se zadaci podudarati sa onima navedenima u Barcelonskoj konvenciji. Animacija je predstavila način na koji će robotski čistači sakupljati otpad s morskog dna i iz stupca vode, radeći koordinirano, međusobno komunicirajući i svaki sa svojom individualnom ulogom u sustavu.

Sustav u partnerskom konzorciju razvijaju najpoznatije svjetske organizacije i četiri akademske institucije među kojima je i stručni tim Sveučilišta u Dubrovniku. Projekt SeaClear, punog naziva „Search, Identification and Collection of Marine Litter with Autonomous Robot“, financira se u sto postotnom iznosu iz Europske unije iz programa HORIZON 2020, kroz koji je osigurano više od šest milijuna kuna za područje Dubrovačko-neretvanske županije.

M.B.

PROČITAJTE VIŠE:

VIDEO Ovako će izgledati robot za prikupljanje otpada s dna Jadrana
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.