>
  5 min. čitanja

Hrvati podržavaju solare i vjetroelektrane u svojem susjedstvu

Hrvati podržavaju solare i vjetroelektrane u svojem susjedstvu
Foto: Unsplash

Građani Hrvatske svjesni su problematike vezane uz opskrbu energijom, pokazuje drugi dio rezultata istraživanja provedenog na reprezentativnom uzorku ispitanika.

Norveška tvrtka Statkraft objavljuje drugi dio rezultata istraživanja koje je provedeno na velikom, reprezentativnom uzorku ispitanika u devet zemalja - uključujući i više od dvije tisuće ispitanih u Hrvatskoj.

Građani Hrvatske svjesni su problematike vezane uz opskrbu energijom - 75 posto želi vidjeti pojačane napore na području obnovljivih izvora energije.

Podrška proizvodnji energije iz obnovljivih izvora na visokim je razinama: 63 posto građana podržalo bi izravno solarnu elektranu u svojem susjedstvu - što je najveći postotak u svim zemljama uključenim u istraživanje - a kada se uključe oni koji bi bili suglasni s njezinom izgradnjom, ukupno 90 posto građana ne bi imalo ništa protiv.

Obnovljivi izvori moraju biti prioritet

Norveška državna tvrtka Statkraft, najveći europski proizvođač obnovljive energije, provela je istraživanje među više od 18 tisuća ispitanika u devet zemalja - uključujući i Hrvatsku gdje su istraživanjem bila obuhvaćena 2003 ispitanika - o tome kakav je odnos građana prema obnovljivim izvorima energije.

Suočeni s problematikom opskrbe energijom i rastućih cijena, ispitanici u Hrvatskoj u velikoj su većini (75 posto) rekli da značajno širenje proizvodnih kapaciteta u području obnovljivih izvora energije mora postati prioritet.

Foto: Unsplash

Građani Hrvatske pretežito se slažu s pozitivno intoniranim izjavama vezanim uz obnovljive izvore energije - asociraju je s čistoćom (39 posto), rješenjem problema klimatskih promjena (37 posto), sigurnim izvorom energije (35 posto) i dobrim ulaganjem u budućnost zajednice (24 posto).

Hrvati nisu protiv vjetroelektrana

Ukupno gledano, većina hrvatskih građana ne bi imala ništa protiv izgradnje vjetroelektrane u svojoj blizini: 52 posto njih podržalo bi projekt i na njega bi gledali pozitivno, dok sljedećih 33 posto ispitanih nema niti pozitivno niti negativno mišljenje o tome kako bi reagirali na prijedlog izgradnje vjetroelektrane u krugu od pet kilometara od svojeg prebivališta.

U konačnici se tako može zaključiti kako je 85 posto ispitanih načelno suglasno s izgradnjom vjetroelektrana na svojem području. U drugim zemljama ovaj se ukupni postotak također kreće između 80 (Francuska, Španjolska) i 92 posto (Italija).

Velika podrška solarnim elektranama

Podrška izgradnji solarnih elektrana na nešto je višoj razini: 63 posto hrvatskih građana podržalo bi izgradnju solarne elektrane u krugu od pet kilometara od svoje kuće ili stana, što je ujedno i najviši postotak direktne podrške solarnim elektranama u svim zemljama uključenim u istraživanje.

Sljedećih 27 posto građana nije imalo niti pozitivno niti negativno mišljenje, što u konačnici čini ukupni postotak od 90 posto građana koji bi bili suglasni s projektom izgradnje solarne elektrane.

Ovaj je podatak, ponovno, u granicama rezultata u drugim zemljama koji se u slučaju podrške solarnim elektranama kreće između 81 (Francuska, Španjolska) i 91 posto (Irska).

Pozitivan stav građana sjajna je vijest

Rezultate istraživanja u Hrvatskoj komentirao je Arnaud Bellanger, menadžer Statkrafta za Hrvatsku.

- Pozitivan stav građana Hrvatske prema elektranama koje proizvode električnu energiju iz obnovljivih izvora, poput vjetroelektrana i solarnih elektrana, uključujući najveći postotak direktno pozitivnih reakcija na solarnu energiju, sjajna je vijest i dobro je vidjeti da postoji tako visoka razina podrške za ove održive i obnovljive tehnologije. Hrvatska je već jako dobro iskoristila svoje resurse na području energije vode, no potencijal vjetra i sunca - gdje je jedna od najbolje pozicioniranih zemalja - tek treba značajnije početi koristiti. Ohrabrujuće je da građani u Hrvatskoj prepoznaju da solarne i vjetroelektrane donose prednosti njihovoj zajednici na više razina, ne samo u pogledu proizvodnje električne energije - kazao je Bellanger.

Kada ih se upita za direktne prednosti izgradnje vjetroelektrana ili solarnih elektrana za zajednicu koje najviše priželjkuju, građani u Hrvatskoj ponajviše su isticali povoljniji lokalni izvor energije (43 posto ispitanih), mogućnosti stjecanja novih vještina i zapošljavanja (34 posto), dodatne napore u očuvanju okoliša i divljih životinja (27 posto), dodatne usluge i prilike za lokalno gospodarstvo (31 posto) i edukacijske resurse za lokalne škole (23 posto).

Nedovoljna informiranost o zelenom vodiku

Za razliku od tehnologija proizvodnje energije iz energije vjetra i sunca, hrvatski građani imaju najslabije definirano mišljenje o tehnologiji zelenog vodika - 33 posto ispitanih nema formirano mišljenje o zelenom vodiku dok se u ostalim slučajevima pretežito slažu s pozitivnim izjavama vezanim uz ovu tehnologiju, no i dalje u nešto manjoj mjeri nego u slučaju energije vjetra i sunca. Oko polovice građana (49 posto) kaže kako je “upoznato” s tom tehnologijom, ali samo ih 10 posto smatra kako su vrlo dobro upoznati s njome.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Kako do zelenog i održivog grada? Šibenčani, sudjelujte u anketi!
ŠIBENIK - U postupku izrade Strategije razvoja zelene infrastrukture Grada Šibenika za razdoblje 2022.-2030. Grad provodi anonimnu anketu čiji će se rezultati koristiti isključivo u svrhu izrade navedenog dokumenta. Cilj izrade Strategije razvoja zelene infrastrukture stvaranje je osnove za njihovo…
Udružili se i struju plaćaju tek za djelić tržišne cijene
Članstvo u energetskoj zajednici je dobrovoljno i svatko iz nje može izaći u bilo kojem trenutku. Naravno, što su zajednice veće, to su otpornije na volatilnost tržišta. Energetske zajednice građana u Hrvatskoj još nisu zaživjele zbog brojnih zakonskih prepreka. U Europi su one sve češća p…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.