5 min. čitanja

Horvatinčić pravomoćno osuđen na 4 godine i 10 mjeseci zatvora!

Horvatinčić pravomoćno osuđen na 4 godine i 10 mjeseci zatvora!
Foto: Youtube screenshot ilustracija/ Zrinka Magazzin

ZADAR – Županijski sud u Zadru potvrdio je prvostupanjsku presudu zagrebačkom poduzetniku Tomislavu Horvatinčiću kojom je osuđen na četiri godine i 10 mjeseci zatvora jer je skrivio pomorsku nesreću na jedrilici u kojoj su poginuli talijanski supružnici Francesco i Marinela Patella Salpietro.

Horvatinčićev odvjetnik tvrdi da presuda nije donesena, sud ga demantira

Vijest je potvrđena sa Županijskog suda u Zadru, dok su istovremeno iz ureda Horvatinčićevog odvjetnika Veljka Miljevića rekli da presuda nije donesena i da je oni nisu dobili.

– Presuda je donesena i otpremljena, okrivljenik nema pravo žalbe jer je ovo drugostupanjska presuda – rekao je za Index Hrvoje Visković, glasnogovornik Županijskog suda u Zadru.

Istovremeno su nam iz ureda Veljka Miljevića, Horvatinčićevog odvjetnika, rekli da presuda nije donesena i da je oni nemaju.

Ured Horvatinčićevog odvjetnika: Nema odluke, nismo ju primili

– Mi smo zvali Županijski sud u Zadru, kao i sud u Šibeniku, i rečeno nam je da nikakva odluka nije donesena. Tako da nema odluke, ured je nije primio. Odvjetnik Miljević ne može ništa komentirati dok ne dobije presudu, tako da ne možemo ni reći što će se poduzeti – rekli su iz ureda Veljka Miljevića.

Dobro upućeni izvor: Ako se ne odazove na poziv na izdržavanje kazne, raspisuje se tjeralica

Od dobro upućenog izvora Index doznaje da bi Horvatinčić mogao završiti u zatvoru kroz najviše dva do tri mjeseca.

– Kad se odredi kazna duža od pet godina, okrivljenik se odmah šalje u istražni zatvor. A kad se izrekne kazna ispod pet godina, onda sudac izvršenja, i to iz mjesta gdje okrivljenik ima prebivalište, poziva okrivljenika na izdržavanje kazne. Uglavnom je to u roku od mjesec do tri mjeseca. Ako se okrivljenik ne odazove pozivu, onda se raspisuje tjeralica i policija uhićuje okrivljenika i dovodi ga na izdržavanje kazne – rekao je izvor.

Horvatinčić se ne može žaliti, ali može tražiti ublažavanje kazne

Na pitanje može li se Horvatinčić žaliti, izvor je kazao da ne može jer je kazna pravomoćna, ali da može poduzeti izvanredne pravne lijekove i može podnijeti zahtjev za ublažavanjem kazne, o čemu odlučuje Vrhovni sud.

Podsjetimo, Horvatinčić je optužen da je 16. kolovoza 2011. kod otočića Lukovnjaka svojom jahtom Santa Marina skrivio pomorsku nesreću u kojoj su na jedrilici Santa Pazienza poginuli talijanski supružnici Francesco i Marinela Patella Salpietro. Tada 63-godišnji Horvatinčić na svojoj se jahti družio s bankaricom Anicom Dilber Đerđom. Prevelikom brzinom od 26,4 čvora udario je u talijansku jedrilicu te je usmrtio nesretne Talijane.

Horvatinčiću je sada potvrđena zatvorska kazna koju je u trećem suđenju odredio sudac Ivan Jurišić, nakon što je dvije ranije nepravomoćne presude – prvu osuđujuću, a drugu oslobađajuću zbog sinkope – objavila sutkinja Maja Šupe.

“Nije postupao u skladu sa zakonom”

Sudac Ivan Jurišić, koji je osudio Horvatinčića na 4 godine i 10 mjeseci zatvora, tijekom izricanja presude rekao je kako Horvatinčić nije postupao u skladu sa zakonom.

– S uključenim pilotom je glisirao i nije izviđao kut plovidbe. Udario je jedrilicu sa zastavom Italije – rekao je sudac koji je nakon toga počeo opisivati ozljede koje su dobili Talijani uslijed kojih su preminuli.

– Optuženik je kazao da su uvjeti na moru bili izvanredni, počeo je glisirati i razvio brzinu do 25 milja, potom je prebacio na automatsko upravljanje i unatoč tome sjedio za kormilom gledajući ispred sebe, a suputnica mu je sjedila s desne strane. Kazao je da je ugledao jedrilicu dva do tri kilometra s desne strane, ali je na oko 400 metara izgubio svijest te ga je suputnica prodrmala, a on se držao za komande, potom se okrenuo i vidio havariju – kazao je Jurišić u obrazloženju presude.

Ustvrdio je kako je sud zaključio da je Horvatinčić počinio kazneno djelo “prema optužnici kako mu je stavljeno na teret”.

Horvatinčić nije izgubio svijest

– Sukladno obrani, svjedokinja Anica Đerđa je kazala da je, dok je sjedila na mjestu putnika, vidjela da mu je klonula glava i da je lupao po komandnoj ploči. Taj kratki gubitak svijesti, definiran kao sinkopa, može se dogoditi svakome u svakom trenutku, ali iz medicinskog vještačenja proizlazi da se sinkopa u ovoj pomorskoj nesreći ne može ni utvrditi ni opovrgnuti – nastavio je sudac.

Kazao je da u razgovorima koji su uslijedili nakon nezgode Horvatinčić nije spominjao da je izgubio svijest, već je kazao da su mu otkazale komande plovila navodeći trenutačnu lokaciju, a jednom svjedoku je rekao da je pokušao izbjeći nesreću.

– Iz iskaza Borisa Seljanovskog, istražitelja lučke kapetanije, proizlazi da nije bilo govora o zdravlju Tomislava Horvatinčića. On je dva dana nakon nezgode obavio liječnički pregled, spominjao je terapiju i nikad nije govorio o dijagnozi sinkope, izričito je kazao da nema drugih zdravstvenih tegoba – ustvrdio je sudac.

I skica nesreće, dodao je, ukazuje na to da nije izgubio svijest neposredno prije sraza plovila.

– Iz tih razloga vijeće nije prihvatilo tezu obrane da je optuženik izgubio svijest, što znači da je bio ubrojiv, mogao shvatiti svoje postupanje i vladati svojom voljom – rekao je Jurišić.

Olakotne okolnosti – životna dob i narušeno zdravlje

Ustvrdio je i da iz nalaza vještaka za pomorski promet proizlazi da je išao prema Tribunju na autopilotu te da su se plovila približavala jedno drugome u uvjetima dobre preglednosti.

– Plovilo optuženika nije mijenjalo ni smjer ni brzinu i očito je da uopće nije uočio vozilo oštećenika. To što optuženi nije vidio plovilo, spada u njegov propust jer ga je morao vidjeti s obzirom na uvjete – rečeno je u obrazloženju presude uz pojašnjenje da se mora ukloniti brod koji vidi plovilo sa svoje desne strane, a to je bio Horvatinčićev brod koji se morao maknuti, ali se to nije dogodilo.

– Nema dvojbe da je postupao s neizravnom namjerom, nije nadzirao plovidbu, nije motrio situaciju i u punoj brzini od 26 čvorova naletio je na jedrilicu bračnog para koji je zbog ozljeda preminuo na mjestu nesreće – zaključio je sudac.

Kao olakotne okolnosti u presudi je naveo Horvatinčićevu stariju dob i narušeno zdravlje, a kaznu zatvora od četiri godine i deset mjeseci drži primjerenom svim okolnostima, prenosi Index.

– S obzirom na to da je počinio kazneno djelo s namjerom i da je više puta osuđivan zbog prekršaja iz sigurnosti prometa, držimo da je njegovo ponašanje u prometu opasno, zbog čega mu je izrečeno oduzimanje dozvole za upravljanjem vozilima – naglasio je tada Jurišić.

PROČITAJTE JOŠ:

Horvatinčić se na trećem suđenju pojadao: “Sotoniziraju me mediji i društvene mreže”
PROMETNI STRUČNJAK: “Sutkinju koja je Horvatinčića oslobodila krivnje doživotno isključiti iz pravosuđa!”

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.