2 min. čitanja

HOĆE LI OVAJ PUT U ZATVOR? Horvatinčić najavio žalbu na odluku o izdržavanju kazne

HOĆE LI OVAJ PUT U ZATVOR? Horvatinčić najavio žalbu na odluku o izdržavanju kazne
Foto: Youtube screenshot ilustracija/ Zrinka Magazzin

Odvjetnik Velimir Došen, branitelj Tomislava Horvatinčića koji je 2011. godine u akvatoriju Rogoznice svojom jahtom usmrtio dvoje talijanskih nautičara najavio je žalbu na odluku suca izvršenja zagrebačkog Županijskog suda, prema kojoj se Horvatinčić treba javiti na izdržavanje zatvorske kazne.

Kako piše Index pozivajući se na objavu Hine, pravomoćno osuđeni poduzetnik se u srijedu 14. srpnja, mora javiti na izdržavanje zatvorske kazne od 4 godine i 10 mjeseci, na koju je pravomoćno osuđen početkom prosinca 2019. godine nakon  tri ponovljena suđenja.

Iako žalba ne odgađa izvršenje zatvorske kazne, Došen ističe da je moguće da žalba, za koju ima rok do ponedjeljka 12. srpnja, bude usvojena.

– Ako Horvatinčić bude u Remetincu, a žalba se prihvati, onda je moguć i prekid kazne radi nastavka liječenja – pojasnio je Došen, koji je kazao kako postoji opravdana osnova za prihvaćanje žalbe budući da su, kako je rekao, liječnici iz Opatije, Pule i Beča potvrdili kako smatraju da Horvatinčić nije završio liječenje.

Horvatinčić se prošlog četvrtka trebao javiti na izdržavanje kazne, ali je prošlog utorka podnio molbu za odgodom izvršenja sve do kraja godine, zbog teško narušenog zdravlja.

Sutkinja izvršenja zagrebačkog Županijskog suda Martina Maršić odbila je ranije Horvatinčićevu molbu za odgodom izvršenja zatvorske kazne, nakon što je sud ustvrdio da se Horvatinčićeve kronične bolesti mogu liječiti u okviru zatvorskog sustava.

Ako se Horvatinčić ne javi u srijedu 14. srpnja u Centar za dijagnostiku zatvora u Remetincu, sutkinja izvršenja zagrebačkog Županijskog suda će nadležnoj policijskoj postaji izdati nalog za njegovo dovođenje.

Horvatinčićeva obrana je već u tri navrata, krajem ožujka i listopada prošle godine te sredinom ožujka ove godine, tražila da mu se odlazak u zatvor odgodi.

Obrana je u prva dva navrata priložila medicinsku dokumentaciju, u kojoj je navela da Horvatinčić mora na operaciju u inozemstvo, jer se taj operativni zahvat ne može napraviti nigdje u Hrvatskoj, a pogotovo ne u Bolnici za osobe lišene slobode (BOLS).

Pravomoćno osuđeni poduzetnik je posljednji put dobio tromjesečnu odgodu izvršenja kazne zbog teškog zdravstvenog stanja u ožujku ove godine. Horvatinčić je u molbi naveo da mu se stanje uopće nije popravilo, već pogoršalo od ožujka 2020., kada je dobio prvu odgodu.

Županijski sud u Zadru tek je u prosincu 2019. potvrdio osuđujuću presudu, a Horvatinčić je na izdržavanje kazne prvi put pozvan u ožujku prošle godine.

Horvatinčić tvrdi da već godinama boluje od maligne bolesti, no mediji su proteklih godina u više navrata izvještavali da je Horvatinčić viđen kako ispija kave u Zagrebu, Samoboru i na ljetovanju.

M.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.