2 min. čitanja

Hoće li otkazani letovi u europskim zračnim lukama utjecati na sezonu u Hrvatskoj?

Hoće li otkazani letovi u europskim zračnim lukama utjecati na sezonu u Hrvatskoj?
Foto: Pixabay/Ilustracija

Europske zrakoplovne kompanije u posljednje vrijeme, zbog nedostatka radne snage u nekim zračnim lukama, otkazuju sve više letova. Problemi u zračnom prometu sve se više osjećaju i u Hrvatskoj, što naravno nije dobro uoči same špice turističke sezone. Prošli vikend otkazano je dvadeset letova, a kako smo pisali, samo je Lufthansina grupacija u srpnju otkazala više od pedeset letova prema hrvatskim zračnim lukama.

Otkazano – sve se češće pojavljuje na monitorima europskih zračnih luka. Zbog porasta broja zaraženih koronavirusom među osobljem, Austrian Airlines jučer je otkazao dvadeset, a prošli vikend čak sto letova!

– Teško je prognozirati razvoj događaja jer ne znamo kakva će biti situacija s COVID-om – rekla je glasnogovornica Austrian Airlinesa Yvonne Wachholder.

Zbog nedostatka osoblja, njemačka Lufthansa u srpnju je otkazala više od tri tisuće letova letova. Usto, sve je veći broj zaraženih koronavirusom, a sustav je opteretio i štrajk kontrolora leta. Zbog njega je pod pritiskom posebno Ryanair u Belgiji i Španjolskoj, prenosi HRT.

– 2019. Ryanair je imao 2500 letova, a sad imamo više od tri tisuće, s otprilike jednakim brojem osoblja – istaknuo je pilot Ryanaira u Belgiji Philip Boyriven.

I glavne europske zračne luke suočavaju se s nedostatkom radne snage, a posljedica su gužve, kašnjenje i otkazivanje letova. Zagrebački aerodrom tih problema nema. I ove godine očekuje dvaput više putnika nego lani, iako je Lufthansa grupa u srpnju otkazala ukupno 55 povratnih letova za Hrvatsku, od toga najviše za Zagreb – 28.

– Problemi se reflektiraju zato što aviokompanije mijenjaju svoje rasporede, redove letenja, uzrok čemu je nedostatak osoblja, i onda se to reflektira na nas, evo došlo je do nekih otkazivanja, ali s obzirom na broj Lufthansinih letova prema Hrvatskoj, to i nije veliki broj otkazivanja – naglasila je glasnogovornica Zračne luke “Franjo Tuđman” Lidia Capković Martinek.

Britanski niskotarifni prijevoznik EasyJet u srpnju je otkazao petnaest letova za Hrvatsku, među njima i neke na liniji Zadar-Milano. I Eurowings je smanjio broj letova iz Zadra za Köln.

– Mi stvarno imamo izvrsne rezultate za ovu godinu. S krajem mjeseca lipnja, možemo reći da ćemo imati najjači mjesec u povijesti zračne luke – poručio je direktor Zračne luke Zadar Josip Klišmanić.

S porastom broja putnika na površinu su isplivali svi problemi avioindustrije, koji se djelomično osjećaju i u Hrvatskoj. Istodobno, otvaraju se nove linije. KLM je povećao broj letova za Hrvatsku, norveški avioprijevoznik opet povezuje Zagreb s Kopenhagenom, a obnovljeni su i izravni letovi za Atenu i Tel Aviv.

Z.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.