2 min. čitanja

HNB za konferenciju u Dubrovniku u potrazi za hotelom s 5 zvjezdica

HNB za konferenciju u Dubrovniku u potrazi za hotelom s 5 zvjezdica
Foto: TZ Grada Dubrovnika

DUBROVNIK - Hotel s pet zvjezdica, najviše pet minuta pješice od Starog grada, soba s pogledom na more, ručak i večera na otvorenom,  140 boca domaćeg kvalitetnog vina - zahtjevi su HNB-a za konferenciju koju organiziraju u svibnju.  

Nije beg cicija kada je u pitanju Hrvatska narodna banka i ekonomska konferencija koja se u svibnju održava u Dubrovniku. Za stotinu odabranih tražili su veliki luksuz koji zadovoljava samo jedna grupacija. Je li to kršenje zakona o javnoj nabavi, netransparentnost ili nešto treće?

Soba s pogledom na more, hotel s pet zvjezdica, najviše pet minuta pješice od Starog grada! Ne ovo nije oglas, već zahtjevi HNB-a za konferenciju, koju organiziraju u svibnju na krajnjem jugu.

Traženo plaćaju 100.000 eura putem javne nabave. No, uvjete zadovoljava samo jedna hotelska grupacija, odnosno dva hotela istog vlasnika. Pa im je stigao i prigovor konkurencije.

- HNB nije nikada pogodovao niti jednom ponuditelju pa tako ni u ovom postupku javne nabave. Hrvatska narodna banka se ne financira sredstvima iz Državnog proračuna, već se, temeljem Zakona o Hrvatskoj narodnoj banci, samostalno financira iz prihoda koje ostvaruje obavljanjem zakonom utvrđenih poslova - priopćili su iz HNB-a.

Također naglašavaju da su ove godine, za razliku do prijašnjih, čak smanjili troškove jer nema posredovanja turističke agencije. Potencijalni budući domaćini ovaj slučaj ne žele komentirati. Kažu, politika kuće. A što kaže Grad Dubrovnik?

- Ne bih rekao da se radi o namještanju natječaja. Pitanje je tko uopće može u sezoni osigurati taj broj soba iako po meni se za to ne bi trebali primjenjivati sustavi javne nabave u odnosu na booking - rekao je dubrovački gradonačelnik Mato Franković.

Konferencija će se održati od 24. do 28. svibnja, samo nekoliko dana prije početka službene sezone - 1. lipnja.

Neovisno o smještaju, za stotinjak hrvatskih i stranih ekonomskih eksperata u Dubrovniku se sprema pravi crem de la crem! Jer HNB-ovci su poželjeli ručak i večeru na otvorenom, kao i 140 boca domaćeg kvalitetnog vina! Ako se pita poznatu dubrovačku odvjetnicu Viktoriju Knežević, vidi se iz aviona da se navija za jednu stranu.

- Naša Narodna banka se ponaša kao da je narodna banka Švicarske ili pak Izraela - oni to ne mogu i ne smiju - smatra dubrovačka odvjetnica Viktorija Knežević.

Lani se ispostavilo da im kongresne dvorane i smještaj na različitim lokacijama predstavljaju preveliki organizacijski izazov pa su se ove godine odlučili za jedan hotel, piše Danas.hr.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Dubrovnik ipak nije najskuplji grad u Hrvatskoj?
Na stranici koja analizira troškove života u gradovima diljem svijeta neočekivano se ispred Dubrovnika našao - Zadar! Kada su u pitanju troškovi života u gradovima diljem Hrvatske, na prvom mjestu nisu ni Dubrovnik ni Zagreb, već - Zadar. Nedavno je stranica Numbeo, koja analizira troškov…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.