2 min. čitanja

KARDIOLOG POJAŠNJAVA: Što je to "hladan šok" i kako izbjeći njegove fatalne posljedice?

KARDIOLOG POJAŠNJAVA: Što je to "hladan šok" i kako izbjeći njegove fatalne posljedice?
Foto: Unsplash

Temperature ovih dana dostižu maksimalce pa se većina građana i gostiju nam iz raznih zemalja od jutra do mraka kupa u znoju. Oni sretniji, bliži moru, rijeci ili jezeru imaju tu divnu mogućnost trenutačnog osvježenja. No, i tu treba biti oprezan!

Bez obzira koliko vama bilo vruće i koliko ste nestrpljivi, nagli skok u vodu pri visokim temperaturama može rezultirati tragičnim posljedicama. Sve zbog efekta koji struka naziva hladan šok i koji je potencijalno smrtonosan.

Smoči se prije nego skočiš

Gotovo da nema osobe koja živi kraj mora, a u životu nije primila ovaj savjet od majke ili nane, none, bake... Bez obzira koji naziv vi odabrali poanta je uvijek ista. More (ali i rijeke ili jezera) treba poštivati u svim situacijama jer naizgled sitne greške mogu biti fatalne.

Hladan šok je odgovor vašeg organizma na iznenadni doticaj (zagrijanog) tijela s hladnom vodom.  A što se to u tijelu točno događa prilikom nastanka hladnog šoka otkrio nam je kardiolog Dražen Šebetić iz Poliklinike Šebetić:

- Nakon izlaganja visokim temperaturama dolazi do širenja krvnih žila – arterija i vena. Pri naglom ulasku u vodu koja je vrlo hladna ili hladnija od zraka, tijelo reagira na suprotan način te naglo stišće krvne žile. Ovo potencijalno dovodi do grča krvnih žila i porasta tlačnog opterećenja srca što kod srčanih bolesnika ili osoba koje boluju od tlaka može dovesti do akutnog popuštanja srca i nagle smrti  - kaže ovaj liječnik.

Čuvati se svakako moraju svi, a ne samo osobe svjesne svojih srčanih problema ili osobe starije životne dobi koje ionako u vodu ulaze "pola sata". Hladan šok ne bira, a ona stara, mladost - ludost  vjerojatno i stoji iza crne statistike koja kaže kako većina žrtava hladnog šoka ima manje od 30 godina. I uglavnom su muškog spola.

Stoga se prije ulaska u zonu osvježenja ovog ljeta:

  • poprskajte morem/vodom i smanjite temperaturu svog tijela
  • nikako ne skačite ili utrčavajte odmah nakon sunčanja
  • pijte puno tekućine i koristite zaštitni faktor
  • ne ulazite u more/vodu prepunoga želuca
Foto: Unsplash

Prava reakcija život znači

Scenarij ne mora uvijek biti onaj ljetni.

Hladni šok osim nestrpljivih kupača, mogu doživjeti i nautičari koji su nesretnim spletom okolnosti pali u more, rijeku ili jezero tijekom zimskih mjeseci. Što god bio slučaj dobro je znati kako postupiti onda kada se hladan šok već dogodi jer to može značiti razliku između života i smrti.

Kod hladnog šoka osnovno je pravilo ignorirati prirodni ljudski instinkt preživljavanja i prestati mahnito plivati. Ova naizgled spasonosna taktika zapravo je potencijalno smrtonosna zamka i najgora odluka koju možete donijeti. Dodatno napreže srce, hladi kožu i potencijalno puni pluća vodom. Ishod je moguće utapanje.

U slučaju nastanka hladnog šoka stoga jednostavno plutajte 60-90 sekundi. Nakon što se temperatura tijela i disanje stabiliziraju možete ponovno zaplivati.

Josip Tokić

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.