2 min. čitanja

Hitno je potrebno 30 tisuća sezonaca, a na radnu dozvolu se čeka predugo

Hitno je potrebno 30 tisuća sezonaca, a na radnu dozvolu se čeka predugo
Foto: Pixabay / Ilustracija

DUBROVNIK – Ispred policijske postaje na Ilijinoj glavici  u Dubrovniku se stvorio red stranaca i poslodavaca koji pokušavaju dobiti radne dozvole. Uskrs je pred vratima, očekuje se dolazak velikog broja gostiju, a sezona se, tvrdi struka, bez stranih radnika ne može izvući.

Iako je već sredina travnja i Uskrs je pred vratima, Hrvatska zasad nije napravila neki značajniji pomak u ubrzanju procesa izdavanja radnih dozvola za strance, a prošli tjedan predstavljena aplikacija za online predaju zahtjeva za radnicima, čini se, neće napraviti ozbiljniju razliku.

Ta je aplikacija u promet puštena poprilično prekasno jer su hotelijeri sezonu počeli pripremati još početkom godine, a dodatno je iz nekog razloga odlučeno da će online aplikacija služiti samo za predaju zahtjeva za strane radnike koji će u Hrvatskoj raditi do maksimalno tri mjeseca, dok za dulje od toga opet cijelu stvar treba obavljati “pješke” s naravno, puno previše administracije, piše Jutarnji list.

U sklopu predstavljanja aplikacije, pojašnjeno je da poslodavci preko nje mogu predavati zahtjeve od 7. travnja te bi postupak izdavanja dozvole trebao trajati maksimalno 15 dana, no kako će to doista funkcionirati u praksi, vidjet će se.

Najvećim problemom dosad se pokazala nedovoljna ekipiranost djelatnika na razini policijskih uprava i postaja koji fizički obrađuju predane zahtjeve. Njih je u pojedinim destinacijama toliko malo da se na odobravanje zahtjeva treba čekati i do mjesec i pol dana.

Iz MUP-a kažu kako na razini cijele zemlje na upravnim poslovima sa strancima radi oko 350 službenika, uključivši i rukovodeće osobe.

Međutim, broj tih osoba u morskim destinacijama problematičan. Na upravnim poslovima vezanima uz strance na području Dubrovačko-neretvanske županije radi 17 djelatnika, na području Splitsko-dalmatinske njih 35, a za cijelu Istarsku županiju, koja ima najveći broj hotelskog smještaja te najveću potrebu za stranim radnicima, na poslovima sa strancima – a koji uključuju i sve druge poslove pored izdavanja dozvola – radi sve skupa 27 službenika.

Najveći problem s izdavanjem dozvola je na području Rovinja, druge istarske destinacije po pitanju smještajnih kapaciteta, gdje ta procedura traje i do šest tjedana po radniku. U Poreču ipak ide nešto brže, potrebno je desetak dana za izdavanje dozvole.

Sudeći po fotografijama koje su jučer objavljivali mediji, problem s dozvolama je i u Dubrovniku pa je tako moguće vidjeti fotografije brojnih stranaca i poslodavaca kako ispred policijske postaje na Ilijinoj glavici čekaju dozvole.

Najveći dio njih vjerojatno otpada na građevinske radnike i radnike u turizmu, a sektor procjenjuje da će za turističkih djelatnika za obavljanje sezone trebati oko 30 tisuća.

– Vesele nas pomaci u vezi s online zahtjevima, no problem nam je činjenica da se to odnosi na radnike do maksimalno 90 dana dok se za ostale radnike stvari opet trebaju obavljati papirnato, a poznato je da nama većinom trebaju radnici na dulje od tri mjeseca. U svakom slučaju, cijeli bi proces trebao biti puno fleksibilniji jer će poslodavci u turizmu i ove godine odluke nerijetko donositi u zadnji čas, što znači da nam treba brza reakcija – kazao je direktor Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić.

Z.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.