2 min. čitanja

HGSS uoči nove vježbe zrakoplovnih spašavanja: „Samo redovnom edukacijom i uvježbavanjem možemo podići standarde zajedničkih potraga”

HGSS uoči nove vježbe zrakoplovnih spašavanja: „Samo redovnom edukacijom i uvježbavanjem možemo podići standarde zajedničkih potraga”
Foto: HGSS

Ovogodišnje zrakoplovne nesreće na prostoru Hrvatske pokazale su kolika je važnost vježbi potrage i spašavanja zrakoplova (ASAR). Jedino kontinuiranim edukacijama i zajedničkim radom, uz pravilno korištenje svih kvaliteta sudionika sustava civilne zaštite, možemo postići najviše standarde potraga i spašavanja prilikom ovako kompleksnih akcija. Srećom, one se ne događaju često, ali moramo biti spremni na sve moguće scenarije, poručili su iz Hrvatske gorske službe spašavanja.

- Vjerujemo da u Republici Hrvatskoj ne postoji služba koja ima više iskustva i uspjeha u provođenju potraga u neurbanim područjima od Hrvatske gorske službe spašavanja čija je to zakonska obaveza,, a sretni smo da to prepoznaju i ostali članovi sustava civilne zaštite - izjavio je Josip Granić, pročelnik HGSS-a uoči održavanja godišnje vježbe.

Na stožerno-zapovjednoj vježbi ASAR, koja se održava nadolazećeg vikenda, pripadnici žurnih službi će prema definiranom scenariju zrakoplovne nesreće raditi na uspostavljanju kvalitetnog zajedničkog stožernog rada, koordinaciji zapovjednog lanca i rasporedu terenskih snaga. Organizator je Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-a RH temeljem Godišnjeg plana vježbi u sustavu civilne zaštite za 2022. godinu.

- Ove godine, u razmaku od samo mjesec dana, u Hrvatskoj smo imali dvije zrakoplovne nesreće što nas je sve iznova podsjetilo na važnost kontinuiranog treninga i suradnje između svih nadležnih službi. Na primjeru ove dvije potrage možemo se pripremiti za budućnost, vidjeti što smo radili dobro, a gdje još imamo prostora za napredak - dodao je Granić.

Foto: HGSS

Prilikom zrakoplovne nesreće proteklog svibnja na području Rakovice i Slunja na terenu su u potrazi sudjelovale sve žurne službe uključujući više od 200 pripadnika HGSS-a. Temeljem stotina potražnih akcija u neurbanim područjima koje provodi po međunarodnim standardima i u skladu s edukacijama za voditelje potraga, HGSS je pristupio terenskoj potrazi.

Ravnateljstvo civilne zaštite uspješno je koordiniralo sa svim snagama sustava i rješavalo niz izazova logističke naravi. U konačnici je HGSS-ov tim dronom detektirao ostatke zrakoplova čime je potraga, usprkos tragičnom konačnom ishodu, uspješno završena.

Sama akcija odrađena je na izrazito visokoj razini, a posebno je dobro funkcionirala raspodjela poslova između više različitih sudionika na samom terenu. S druge strane, potraga za srušenim zrakoplovom početkom ljeta na otoku Braču pokazala je kako i dalje postoji prostor za rad i napredak po pitanju koordinacije žurnih službi. Srećom, čitava akcija u konačnici je završena pozitivnim ishodom i sigurnom predajom putnika i pilota na bolničko liječenje u Split.

Osim dvije navedene vježbe, HGSS je sudjelovao u potragama za srušenim zrakoplovima na Plitvičkim jezerima (2005.), Velebitu kraj Vaganskog vrha (2009.), u Budačkoj Rijeci (2010.) i Psunju (2013.). Pogotovo je zahtjevna bila potraga na Velebitu kada je pala Cessna 303 koja je pronađena nakon šest dana potrage u vrtači Smrčevac dubokoj 150 metara, na 1400 metara nadmorske visine.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.