1 min. čitanja

HGSS: “Planinu nemojte podcijeniti, jer ona ne oprašta”

HGSS: “Planinu nemojte podcijeniti, jer ona ne oprašta”
Foto: HGSS Makarska

Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS) apelira na sve planinare i ljude koji dolaze na Velebit i općenito na planinu da je ne podcijene jer planina rijetko oprašta greške, kaže ravnatelj Javne ustanove Park prirode Velebit, HGSS-ovac Mario Šaban.

– Rijetko oprašta greške – kad se u planinu krene bez dovoljne količine vode, bez predhodnog informiranja o tome kojim ćete putem ići, koliko će taj put trajati. To sve može biti kobno”, rekao je Šaban prilikom predstavljanja novinarima turističkog potencijala Plitvičkih jezera, Udbine i Gospića pod sloganom “Lika je lik (lijek)” i akcije planinarenja “Tri dana tri vrha” – na Mrsinj, Ozeblin i Oštru, prenosi eZadar.

Prisjetio se kako su prošle godine njemački skauti u dobi od 12 do 15 godina došli na Velebit, a da nisu pratili prognozu.

– Bilo je lijepo i sunčano vrijeme, usred ljeta, krenuli su kratkih rukava. No, kako je Velebit dosta nepredvidiv, vrijeme se u par sati pokvarilo, skauti su se izgubili, nisu znali kuda će i dignuli su HGSS-ovu potražnu akciju. Da ih nismo kasno tu večer pronašli, oni bi sigurno do jutra promrzli.

Kada se ide na planinu treba se za nju pripremiti, treba znati kuda se ide, koliko će se na planini boraviti. Trebate se uvijek nekome javiti i obavijestiti da idete. Važno je i da na planinu nikada ne idete sami istaknuo je Šaban.

Važna je, dodao je, i adekvatna odjeća i obuća.

– Poznata je priča da turisti znaju ići u japankama, jer misle samo ćemo malo prošetati.

Hina

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.