5 min. čitanja

HDZ-ov šerif Baške Vode godinama uništava plaže

HDZ-ov šerif Baške Vode godinama uništava plaže
Foto: VRUJA – Festival bespravne gradnje i devastacije prirode / Općina Baška Voda

BAŠKA VODA – Općina Baška Voda nedavno je platila privatnoj tvrtki da u more baci poveću količinu zemlje iako zakon jasno zabranjuje deponiranje zemlje u more.

Mještanima je bilo neobično da se radovi na plaži u Krvavici odvijaju u subotu ujutro. More puno blata i građevinske strojeve dokumentirali su i prijavili Državnom inspektoratu i Županiji.

Ispričali su za Index da je istovareno možda i dvadesetak kamiona zemlje, a kad su strojevi završili s poslom, bilo je jasno da je u moru nastalo i takozvano pero, izduženi zemljani mul.

Izmijenili obalnu crtu, bacali zemlju u more, ali Inspektorat ih ne kažnjava

Time je izmijenjena obalna crta. Iz odgovora Državnog inspektorata Index doznaje da je Općina to odradila temeljem svog Plana upravljanja pomorskim dobrom, a za njega nije dobila suglasnost Županije.

– Općina Baška Voda je zapisnikom upozorena da je pri radovima tehničke sanacije ili uređenja postojećih kamenih ‘pera’ kao i ‘dohrane’ plaža, koji su planirani Planom upravljanja pomorskim dobrom na području Općine Baška Voda, nužno koristiti adekvatni materijal za te radove i to isključivo kameni i šljunčani materijal bez primjesa zemlje.

Kako je nadzorom utvrđeno da su nakon izvedenih radova nepoznate osobe na lokaciju odložile neadekvatan materijal s većim udjelom zemljane frakcije, po nalogu Općine Baška Voda, navedeno je uklonila ovlaštena tvrtka – odgovorili su iz Inspektorata.

Inspektorat kaže da je upozorio Općinu da ne baca zemlju u more, ali da ne zna tko ovo čini

Nigdje ne navode da su kaznili počinitelja.

Državni inspektorat, dakle, u svom odgovoru pokušava objasniti da je netko drugi istovario kamione zemlje u more, da su to učinile neke nepoznate osobe u subotu ujutro, odmah nakon što je Općina završila sa svojim dijelom bacanja otpada u more.

Upitali smo ih jesu li na bilo koji način sankcionirali Općinu. Do objave članka nisu dostavili tu informaciju.

Od vijećnika Općine Baška Voda doznaje se da je radove izvodila tvrtka Sekon, da ju je za to ovlastio načelnik i da je vrijednost posla do 70.000 kuna jer toliko načelnik ima ovlasti sam potpisati.

Nije ovo prvi put da Općina preko angažirane tvrtke baca građevinski otpad u more nazivajući to nadohranom plaže niti je prvi put da je Inspektorat posjećuje i odlazi bez izrečene kazne. A nije ni zadnji.

Par dana nakon posjeta inspektora Općina opet baca građevinski otpad u more

Svega nekoliko dana nakon odlaganja zemlje u more na plaži u Krvavici i posjeta inspektora koji su je barem upozorili, Općina je ponovno nadohranjivala plažu građevinskim otpadom, ovaj put iz kamenoloma. Bez obzira na to što su inspektori rekli, kamioni su istovarali materijal u more.

Iz Općine na upit o tome, nisu odgovorili. Baškom Vodom upravlja HDZ-ovac Josko Roščić, a o njemu smo više puta pisali.

I ovaj ponedjeljak, drugi put od upozorenja inspektora, Općina je zatrpavala stoljetne sike

I tek što smo pomislili da smo završili s pisanjem ovog članka, dobili smo informaciju da Općina Baška Voda opet, drugi put nakon posjeta inspektora, deponira građevinski otpad u more.

Razgovarali smo s općinskim vijećnikom Nezavisne liste mladih Josipom Topalovićem, koji tvrdi da su u ponedjeljak, 11. travnja, kamioni istovarivali materijal na stoljetne kamene sike u Baškom polju.

Vjeruje da ovdje nije bila riječ o čistoj zemlji kao ranije u Krvavici, nego da je bačen raznovrstan građevinski otpad, kamen s primjesama zemlje.

Vijećnik: Dosad su potrošili milijun kuna na “nadohranu” plaža

– Sad zatrpavaju sike građevinskim materijalom kako bi se proširila plaža. Dosad je Općina potrošila oko milijun kuna iz proračuna na ovu, kako je zovu, ‘nadohranu’. Kamen kojim se plaža trebala nadohranjivati dobili smo od države kad se bušio tunel Sveti Ilija, ali na kraju se ni to nije koristilo, nego se mljeo neki drugi materijal i zemlja. Od samog početka, kad je raspisan natječaj za mljevenje kamena, već je oko njega bilo dosta nepravilnosti i nelogičnosti, na što smo kao vijećnici više puta upozoravali – poručuje Topalović.

Plaže u Baškoj Vodi nisu umjetne da bi ih odnijelo more ako se svake godine ne zatrpavaju. One su prirodne. Da ih se ostavi na miru, ništa im se ne bi dogodilo. Topalović objašnjava kome je u interesu da se ovo radi.

HDZ-ov načelnik širi plaže kako bi dobio mjesta za ležaljke koje daje rodbini?

– Važno je shvatiti da ovo nije nadohrana, nego širenje plaže jer kamion dolazi na rub, materijal se iskreće u more. To se radi prvenstveno zato da se dobije više mjesta ležaljke kako bi Općina mogla podijeliti više koncesija na natječajima koji često budu sumnjivi.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji mi smo Općina s najviše koncesijskih odobrenja, svako ljeto imamo svađe po plaži oko tih ležaljki između gostiju i iznajmljivača. Mediji su više puta izvještavali tko sve od načelnikove uže i šire obitelji ima koncesije. Imaju ih prijatelji načelnika, članovi HDZ-a, to je mehanizam za dobivanje izbora – objašnjava Topalović koji u vijeću prati sve odluke vezane za širenje plaža.

I načelnikova supruga ima ležaljke

Pisalo se već da su ležaljke imali i HDZ-ovi vijećnici; predsjednik Općinskog vijeća Ante Lončar i HDZ-ov vijećnik Vicenco Cvitanović.

Index je prije koju godinu pisao da i Roščićeva supruga ima koncesijsko odobrenje za 20 ležaljki i 20 suncobrana, čime se u sezoni lako zaradi nekoliko tisuća eura.

U vrijeme pisanja tog članka, kći Dragica Vranješ, ranije saborska zastupnica, bila je u nadzornom odboru komunalne tvrtke, jedan nećak bio je zaposlen u vatrogasnom društvu, a drugi je vodio konobu u općinskom vlasništvu.

“Otkako su investitori bliski načelniku kupili zemlju, on sad tamo gradi plažu”

Topalović dodaje i zanimljiv podatak da Općina zadnjih dvadeset godina nije htjela održavati plažu u Baškom polju, sve do ove godine kad su je kupili moćni investitori.

– Od 10 tisuća kubika materijala kupljenog na natječaju, sad osam ide u Baško polje. Osam tisuća kubika trenutno nema sve skupa na toj plaži. Znači, i tu će raditi novu plažu, opet će se nasipavati u more. Ranije tu plažu načelnik nije htio niti pogledati, mi smo mu sugerirali na vijeću da bi se to trebalo dovesti u red, nije htio ni čuti, a sad kad su je kupili PPD-ovci, trči da im sve uredi – priča Topalović.

Cijeli članak pročitaje OVDJE.

Andrea Topić

PROČITAJTE JOŠ:

HDZ-ov načelnik iz Baške Vode se ilegalno uknjižio na poznatu plažu pa ljudima izbio milijune
VIDEO Ako ste nekad pokušali doći do općinskog pročelnika Baške Vode, evo zašto niste mogli
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.