1 min. čitanja

Haški sud izdao nalog za Putinovo uhićenje

Haški sud izdao nalog za Putinovo uhićenje
Foto: Youtube / Screenshot

Međunarodni kazneni sud u Haagu izdao je nalog za uhićenje Vladimira Putina.

Nalog za uhićenje ruskog predsjednika izdan je pod sumnjom da je odgovoran za nezakonite deportacije djece i nezakonito premještanje ljudi s teritorija Ukrajine u Rusku Federaciju.

Međunarodni kazneni sud (ICC), osim za Putina, izdao je nalog za uhićenje njegove povjerenice za prava djece Marije Aleksejevne Lvove-Belove, pod istim optužbama za nezakonite deportacije ukrajinske djece.

Predraspravni suci ICC-a ocijenili su da postoje “opravdani razlozi za vjerovanje da oboje osumnjičenika snosi odgovornost za ratni zločin protupravne deportacije stanovništva i protuzakonitog premještanja stanovništva s okupiranih područja Ukrajine u Rusku Federaciju, na štetu ukrajinske djece".

Suci su razmatrali izdavanje tajnih naloga za uhićenje, ali su zaključili da njihovo objavljivanje može "doprinijeti sprječavanju daljnjeg počinjenja zločina".

Moskva opetovano niječe da ruske snage čine zločine u Ukrajini.

UN-ovo istražno povjerenstvo: Postoje dokazi o ilegalnom premještanju stotina ukrajinske djece u Rusiju


Ruska prisilna deportacija ukrajinske djece na teritorij pod njezinom kontrolom predstavlja ratni zločin, rekli su jučer istražitelji UN-a.

UN-ovo Istražno povjerenstvo o Ukrajini priopćilo je da postoje dokazi o ilegalnom premještanju stotina ukrajinske djece u Rusiju.

Prema podacima ukrajinske vlade, broj djece koja su prisilno odvedena u Rusiju iznosi 16.221.

Daju ukrajinskoj djeci rusko državljanstvo, stavljaju ih u udomiteljske obitelji
"Rusija je uvela politike poput dodjele ruskog državljanstva i smještaja djece u udomiteljske obitelji kako bi stvorila okvir u kojem bi neka djeca mogla trajno ostati u Rusiji", navodi se u izvješću.

Human Rights Watch je dokumentirao rusko prisilno premještanje djece iz ukrajinskih ustanova za smještaj djece, o čemu su izvijestili prije nekoliko dana. Prema njihovim podacima, samo iz takvih ustanova tisuće djece su odvedene u Rusiju ili na područja pod kontrolom ruskih snaga.

U rujnu su Ujedinjeni narodi raspravljali o navodima da su ruske snage poslale ukrajinsku djecu u Rusiju na posvajanje u sklopu šireg programa prisilnog preseljenja i deportacije.

A.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.