1 min. čitanja

GURMANLUKOM PROTIV KORONE Mišanca ala Buzelaze

GURMANLUKOM PROTIV KORONE Mišanca ala Buzelaze
Foto: Željko Krnčević

Ko sritniji od nas kad nas pušte malo iz karantene. Pa masku na lice, u auto da niko ne vidi, pa nas dvoje u polje di nikog nema. U naš raj zvan Dobri Dolac ili kako su ga tamo negdi u 14. stoljeću zvali Buzelaze.

Valjda je od tih laza doša i Dolac, a uvik je bija granica prema Turcima. Pa tako i moje dopa vinograd na granici. Ma vinograd, kamenjar od kojeg je tribalo napraviti vinograd. Koliko samo truda stoljećima – znoja, krvi i suza – za posadit teke loze i maslina i eventualno žita posijati. Pomalo ulazim u kraj i nekim počecima Krnčevića u ovom kraju. Pa izgleda da smo u 17. stoljeću imali mlinice na Krki. Pa onda došli u Šibenik, u Dolac. A naša sadašnja zemlja u Dobrom Docu bila od moje ćukun ćukun, itd. bake Jadrić. Tako je pomalo prešla Krnčevićima, a evo nas tamo i danas, štujući Gospu Srimsku i svetoga Križa.

O tome ćemo nekom drugom prilikom, a za ovaj antikoronaški gurmanluk upravo na tom iskonu ubrasmo večericu. Među maslinama. Uz maslačak, kostri, divlji luk i koromač, još nekoliko travki.

Skuhali, dodali jajca friška, ulja, soli, kvasine i papra… Pa ajmo u fini i zdravi obrok.

Povezan preko grude čačine zemlje sa svima onima koji ovdje ostaviše znoj. Ali, koji su u njoj i guštali. Hvala čači i svima prije njega. E da, i ako niste sigurni koju travu berete, radije nemojte …

Foto: Željko Krnčević

Željko Krnčević

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.