2 min. čitanja

Grenlandski led obiluje životom, i iznad, i ispod površine

Grenlandski led obiluje životom, i iznad, i ispod površine
Foto: Unsplash

Dugo se nije znalo za mikroskopske organizme koji žive na grenlandskom ledu, no nedavna otkrića upućuju čak i na to da oni imaju utjecaj na boju leda i ubrzavanje procesa topljenja.

Grenlandski glečeri smatraju se ledenim pustinjama gdje je život zbog ekstremnih uvjeta izuzetno rijedak. Zbog nedostatka biljaka i ograničenog broja životinja, ovo područje je slabo posjećeno. Masivne ledene ploče čine preživljavanje izazovnim i negostoljubivim.

Međutim, nedavna otkrića dovela su u pitanje ovu percepciju. Život na ledenjacima je zapravo mnogo bogatiji nego što smo mislili.

Predvođena profesorom Alexandreom Anesiom, skupina istraživača s Odjela za znanost o okolišu na Sveučilištu Aarhus otkrila je da ledenjaci vrve životom. Radi se o mikrobima koji su se prilagodili uvjetima na ledu. I to ne samo jedna ili dvije vrste, već nekoliko tisuća različitih vrsta.

- U maloj lokvi otopljene vode na ledenjaku lako može živjeti 4000 različitih vrsta. Žive na bakterijama, algama, virusima i mikroskopskim gljivama. To je cijeli ekosustav za koji donedavno nismo znali da postoji - kaže Alexandre Anesio.

Život je pronađen nekoliko kilometara ispod površine, tamo gdje nema ni sunca ni kisika. Milijarde mikroorganizama hrane se mineralima u stijeni i tako preživljavaju.

Istraživači su dokazali da mikrobi mogu opstati čak i u svemiru. Stoga možda i ne čudi da život buja na ledenjacima. Ipak, donedavno su vjerovali da led ima premalo hranjivih tvari za održavanje života. Ali bili su u krivu.

Jedan od mikroorganizama na ledu koji je najistraživaniji je mala crna alga. Alge rastu na vrhu leda i daju mu tamnu boju, piše SciTechDaily.

- Kada led potamni, teže odbija sunčevu svjetlost i led se počinje topiti. Što se više led topi, to je temperatura na Zemlji  viša. Alge, dakle, igraju važnu ulogu u globalnom zatopljenju - kaže Anesio.

Posljednjih godina sve su veće površine leda pod algama zbog čega se led ubrzano otapa. Anesio je izračunao da alge povećavaju topljenje leda za oko 20 posto.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Grenlandska ledena ploča blizu je točke topljenja s koje nema povratka
Kada bi se Grenlandski ledeni pokrivač potpuno otopio, globalna razina mora porasla bi za oko 7 metara. Znanstvenici kažu da se približavamo točki s koje nema povratka. Topljenje masivnog ledenog pokrivača jedan je od najvećih izvora porasta razine mora na Zemlji. Djelomično temeljena na…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.