3 min. čitanja

Greenpeaceov prosvjed u Jadranskom moru: Ne krvavoj nafti!

Greenpeaceov prosvjed u Jadranskom moru: Ne krvavoj nafti!
Foto: Greenpeace Hrvatska

OMIŠALJ – Aktivisti Greenpeacea prosvjedovali su jučer ispred tankera SCF Samotlor koji je prevozio rusku naftu u luku Omišalj. Prosvjed su održali uoči današnjeg EU summita, pozivajući na taj način političke čelnike EU-a da hitno uvedu embargo na sva ruska fosilna goriva i ubrzaju energetsku tranziciju na obnovljivu energiju i energetsku učinkovitost.

Greenpeace ističe kako su od početka rata u Ukrajini zemlje EU potrošile više od 54 milijarde eura na rusku naftu, plin i ugljen, po čemu ispada da sufinanciraju rat u Ukrajini.

Foto: Greenpeace Hrvatska

– Stotine milijuna eura i dalje teku iz zemalja EU prema Kremlju u zamjenu za ruska fosilna goriva, a čelnici EU-a još uvijek nisu uspjeli uvesti sankcije koje bi učinkovito obuzdale ovu nemoralnu trgovinu. Drugim riječima, Europa još uvijek sufinancira rat u Ukrajini i s takvom praksom mora prestati odmah! EU konačno mora pokazati istinsku solidarnost i uvesti embargo na sva ruska fosilna goriva. Bez odgađanja, bez pravnih rupa i smicalica, bez posebnog tretmana i izuzeća za bilo koju zemlju – upozorava Eszter Matyas, voditeljica kampanje u Greenpeaceu CEE.

Prosvjed Greenpeacea održan je dan uoči summita na kojem će, prema nekim izvorima, zemlje EU raspravljati o embargu na rusku naftu. Europska komisija predložila je postupno ukidanje uvoza ruske nafte u većini zemalja članica EU, ali ne prije kraja ove godine. Neke države poput Mađarske, Slovačke i Bugarske mogle bi dobiti još više vremena. Nedavni komentari predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen pokazuju da čelnici EU nisu ni blizu dogovora, upozorava Greenpeace.

Foto: Greenpeace Hrvatska

– Humanitarna katastrofa u Ukrajini samo će se produbiti ako na summitu bude uveden slab embargo ili ga se čak ni ne uvede. Rat u Ukrajini trebao bi biti zvono za buđenje europskim čelnicima. Sigurnost u svijetu koji se pogoni fosilnim gorivima naprosto ne postoji. Trenutna zabrana svih ruskih fosilnih goriva može i mora biti snažan poticaj u razvoju obnovljivih izvora i energetske učinkovitosti u Europi. Ona je važna ne samo zbog klimatske sigurnosti, već i zbog neovisnosti od autokratskih režima koji trguju fosilnim gorivima – naglasila je Petra Andrić iz Greenpeacea u Hrvatskoj.

Foto: Greenpeace Hrvatska

Najveći dio potrošnje nafte u EU otpada na promet, dok je EU ovisna o uvozu čak za 97% svojih naftnih proizvoda. Istraživanje koje je naručio belgijski Greenpeace nudi smjernice odgovornima za dekarbonizaciju europskog prometnog sektora do 2040., koji bi se mogao napajati obnovljivom energijom bez oslanjanja na biogoriva. Međunarodna energetska agencija (IEA) nedavno je priopćila da bi ograničeni niz kratkoročnih mjera u prometu mogao smanjiti potrošnju čak za 2,7 milijuna barela nafte dnevno u sljedeća četiri mjeseca. U Njemačkoj bi kratkoročne mjere mogle smanjiti uvoz ruske nafte za otprilike trećinu, upozorava ova globalna organizacija.

Aktivisti Greenpeacea su od početka rata u Ukrajini održali slične prosvjede pozivajući na embargo na uvoz ruskih fosilnih goriva u Njemačkoj, Francuskoj, Italiji, Poljskoj, Grčkoj, Mađarskoj, Danskoj, Norveškoj, Ujedinjenom Kraljevstvu, kao i u Hrvatskoj krajem ožujka.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.