Greenpeace podsjetio INA-u na Ivanu D: “400 dana na dnu Jadrana”

Aktivisti Greenpeacea još su jednom podsjetili INA-u na frapantnu činjenicu da je plinska platforma Ivana D nakon 400 dana još uvijek na dnu Jadranskog mora uz, kako kažu, očiti blagoslov i nemar vlasti.

– Upitno je kad će se istraga o incidentu završiti, a još manje je poznato kad će se poduzeti prvi konkretni koraci u njegovom rješavanju – kažu prosvjednici i zaključuju da “plin nije ni siguran, ni čist ni zelen”, te poručuju: “Recimo NE fosilnom plinu!”

Podsjetimo, tjednik tjednik Nacional nedavno je objavio da posjeduje dokumente iz Austrije,  na kojima su precizno pobrojana dramatična oštećenja INA-ine plinske platforme Ivane D, koja je potonula 2020., i tvrde se da joj prijeti istjecanje i erupcija plina, ali da Vlada i INA sve taje.

A kako bi pomogao nesposobnima koji odlučuju o sudbini ove ekološke bombe, naš kolumnist i specijalni ronilac Davor Majkić u detaljnom tekstu je objavio upute “kako sigurno rastaviti platformu“, a iz Ministarstva gospodarstva su se oglasili prošlog tjedna na ovu temu i obećali da je u 2002. godini u planu “rudarska likvidacija“. Nadajmo se samo da će se olupina s dna mora sigurno ukloniti i bušotina zapečatiti.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

KAKO RASTAVITI PLATFORMU? Vlada i INA nemaju rješenje za potonulu Ivanu D, pa im donosimo detaljne upute
CURE POVJERLJIVI DOKUMENTI: “Potonula platforma Ivana D prijeti erupcijom, a Vlada i INA šute”
Ministarstvo gospodarstva o opasnosti potonule platforme: “Planiramo rudarsku likvidaciju u 2022. godini!”