2 min. čitanja

Greenpeace Hrvatska: "Potpiši peticiju! Ne dozvoli da Ivana D potone u zaborav!"

Greenpeace Hrvatska: "Potpiši peticiju! Ne dozvoli da Ivana D potone u zaborav!"
Foto: INA

"Pridruži svoj glas zahtjevu Vladi Republike Hrvatske da naloži Ini hitno i nedvosmisleno uklanjanje potonule konstrukcije platforme Ivana D s dna Jadranskog mora!", pozvali su na još jednu akciju iz Greenpeace-a.

Početkom prosinca 2020. potonula je Inina odobalna plinska platforma Ivana D. Tri godine kasnije, stotine tona teška čelična konstrukcija još uvijek se nalazi na morskom dnu, u relativno plitkim vodama sjevernog Jadrana. Cijelo to vrijeme, nadležno Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja ne obavještava javnost redovito i transparentno o ovom slučaju.

Ministarstvo gospodarstva o opasnosti potonule platforme: “Planiramo rudarsku likvidaciju u 2022. godini!” | | Morski HR
Ozbiljne optužbe koje su proteklih dana procurile u javnost, ozbiljno su alarmirale ekološke udruge, pa čak i neke europske institucije, no ne i one nadležne u Republici Hrvatskoj. Podsjetimo,

Rješenjem iz rujna 2021. Državni inspektorat RH naredio je izvlačenje potonule konstrukcije u roku godine dana, a slično mišljenje zauzela su pojedina nadležna državna tijela uključujući i Ured pučke pravobraniteljice. Unatoč tome, Ministarstvo i dalje tolerira trenutno stanje, čime Ina dobiva na vremenu.

Ina, uz blagoslov Vlade ulaže u nove bušotine, na štetu klime i okoliša, dok perfidno štedi na uklanjanju svog otpada iz mora. S obzirom na preostalih 19 odobalnih plinskih platformi te, prema najavama, još devet planiranih, ovo je opasan presedan koji Jadran lako može pretvoriti u groblje Ininih plinskih platformi.

Stigao odgovor iz INA-e: “Naši roboti nadziru potonulu platformu, sigurnost uopće nije upitna!” | | Morski HR
Dvanaest dana trebalo je INA-i da nam odgovori na pitanje o navodnom zataškavanju informacije o teškim oštećenjima potonule platforme Ivane D, kojoj, kako je pisao Nacional, prijeti istjecanje i

Prema istraživanju javnog mnijenja iz lipnja 2023. koje je za Greenpeace provela agencija Promocija plus, čak 74% hrvatskih građana smatra kako Ivanu D treba ukloniti s dna Jadranskog mora.

- Tražimo od Vlade i Ine da se platforma Ivana D pod hitno izvadi iz našeg mora. Potpiši peticiju - poziva Greenpeace na svojim stranicama.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.