2 min. čitanja

"Gradski vrtovi" - Projekt Grada Umaga za sugrađane koji nemaju vlastiti vrt ili okućnicu

"Gradski vrtovi" - Projekt Grada Umaga za sugrađane koji nemaju vlastiti vrt ili okućnicu
Foto: Grad Umag

UMAG - Grad Umag je još početkom 2020. godine pokrenuo projekt u okviru kojeg se daju u zakup gradski vrtovi, a čime je grad na najdirektniji način utjecao na poboljšanje kvalitete života građana Umaga u socijalnom, zdravstvenom, ekonomskom, ali i ekološkom smislu.

Svake godine Grad Umag raspisuje Javni poziv za davanje vrtnih parcela na korištenje, a kako bi se pružila prilika i drugim sugrađanima da krenu s uzgojem voća i povrća, začinskog bilja i cvijeća za vlastite potrebe, ukoliko se u sam projekt nisu uključili ranije. Ove godine je Javni poziv raspisan za davanje vrtnih parcela na korištenje na period od dvije godine. Cilj je ujedno i zadržati dosadašnje korisnike parcela koji imaju želju nastaviti koristiti dobrobiti ovog projekta. Temeljem Javnog poziva objavljenom u studenom 2023. godine, upravo je objavljena Lista za davanje na korištenje vrtnih parcela, na kojoj se nalazi četrdeset sugrađanina.

Vrtne parcele površine cca 50m2 prije svega su namijenjene građanima iz urbanih sredina, odnosno stambenih zgrada, a koji nemaju okućnicu ili zemljište pogodno za obrađivanje. Gradski vrtovi nalaze se nedaleko centra grada, na području naselja Vrh, a koriste se po simboličnoj cijeni od 20 eura godišnje. Gradski vrtovi nalaze se na površini od 3300 m2, cijela površina je ograđena zaštitnom ogradom. Grad Umag je korisnicima kupio deset novih drvenih kućica za alat te osigurao vodu, a potom i zonu za odmor i druženje sa stolom, klupama i vrtnim betonskim kaminom za roštiljanje.

Ovim sveobuhvatnim projektom Umažankama i Umažanima omogućen je uzgoj zdrave hrane, smanjenje opterećenja kućnog proračuna i zdrav način korištenja slobodnog vremena, promičući pritom zdrav načina života te upoznavanje s važnosti bio-raznolikosti. Uz sve navedeno, korisnici gradskih vrtova izrazili su neizmjerno zadovoljstvo uspjehom projekta, naglašavajući kako on ne nosi samo prehrambeno dobro za njihove obitelji, već kako se u vrtovima druže, pomažu jedni drugima i savjetuju se, čime ovaj projekt dobiva jednu neprocjenjivu dodanu socijalno društvenu vrijednost.

I.N.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.