4 min. čitanja

Gradonačelnik Umaga ispalio: "Na obali u Savudriji su ostaci fašističkih bombi, a ne dinosaura!"

Gradonačelnik Umaga ispalio: "Na obali u Savudriji su ostaci fašističkih bombi, a ne dinosaura!"
Foto: Monika Bonazza

UMAG - Umaški gradonačelnik Vili Bassanese ovog je vikenda u Jutarnjem listu oštro je napao Naturu Histricu i Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja zbog činjenice da je na području Savudrije proglašeno zaštićeno područje prirode fosilnih nalazišta dinosaura.

Bassanese smatra neistinitom znanstvenu tvrdnju da se u Savudriji nalaze otisci dinosaura, prenosi Istra24.

- To su ostaci fašističkih topovskih zrna ispaljenih tijekom Drugoga svjetskog rata s broda na stijene, izjavio je Bassnese ljut što mu je uvjetovano da projektirani metalni most na gazištu dijelom poploči staklenom stijenom kako bi ti "ostaci" bili vidljivi šetačima. Otkriće nalazišta Grad Umag koštalo je oko 700.000 eura.

Foto: Screenshot / Tiskano izdanje Jutarnjeg lista

Istražili smo znanstvenu pozadinu dino nalazišta u Savudriji. U Rješenju Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja iz rujna 2021. godine utvrđeno je da je na području Hrvatske otkriveno 24 nalazišta, pretežno u Istri.

- Prvi nalaz na području Republike Hrvatske datira iz 1925. godine, kada je austrijski paleontolg Adolf Bachofen von Echt na Velikom Brijunu uočio njihove tragove. Na području Nacionalnog parka Brijuni do danas su otkrivena četiri nalazišta. Najveće i stratigrafski najstarije poznato nalazište u ovom dijelu Europe otkriveno je u kamenolomu »Kirmenjak« gdje je pronađen 971 otisak od kojih 161 tvore 23 staze kretanja, citiramo iz rješenja objavljenog u Narodnim novinama.

Nalazište u Savudriji pronađeno je 2007. godine a ono je, uz nalazište u Lovrečici, zabilježeno i u Prostornom planu Grada Umaga koji je predložio upravo - Vili Bassanese.

U poglavlju „Paleontološki lokaliteti” u planu su navedeni Savudrija (kostur dinosaura na južnoj obali Piranskog zaljeva); Savudrija (Alberi) (tragovi Sauropodnih dinosaura) i Lovrečica (tragovi Theropodnih dinosaura).

Na optužbe o lažnom paleo nalazištu umaškom gradonačelniku oštro je odgovorila ravnateljica Nature Histrice Silvia Buttignoni.

- Natura Histrica nije sama ili na svoju ruku proglasila zaštitu nad fosilima dinosaura. Nalazište su otkrili profesori i znanstvenici iz struke a ne Natura Histrica. Zaštitu je proglasilo Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, objasnila je Buttignoni.

Vili Bassanese - Foto: Gradonačelnik.hr

- Gospodin Bassanese je ljut jer mu projekt povezivanja dva resorta u korist privatnih stranih investitora nije išao onako kako je zamislio. Njegovi su se građani pobunili te je cijeli projekt financijski bio teži. Zanimljivo je kako gospodin Bassanese ima toliko visoko mišljenje o sebi da se smatra stručnjakom i za fosile dinosaura. Mislim da je u ovom slučaju i trenutku napad najbolja obrana, zaključila je Butignoni.

Iz raznih povijesnih dokumenata vidljivo je da je područje oko Savudrije doista dvaput bilo bombardirano, ali nijednom se nije radilo o fašističkim bombama.

Jednom se to dogodilo tijekom prvog svjetskog rata 1916. godine, kada su talijanski hidroavioni, koji su uz zaštitu lovaca poletjeli iz Venecije, bombardirali austrijske vojne objekte kod Savudrije i porečke hangare.

S obzirom da je u spomenutim napadima bombardiran i Fažanski kanal, možda su, sukladno Bassaneseovim teorijama, i nalazišta na Brijunima također posljedica bombardiranja.

Drugi put, tijekom drugog svjetskog rata, kraj Savudrije bombardiran je talijanski brod San Marco koji je koristila njemačka vojska. Bombardiranje u rujnu 1944. izvelo je 11 američkih aviona, a na pogođenom brodu život je izgubilo 156 osoba, većim dijelom njemačkih vojnika.

Obala oko Savudrije bogata je ratnom poviješću, a bombardiranja, ovaj put politička, se i danas nastavljaju.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

KAD SU DINOSAURI HODALI ISTROM: Njihovi fosili proglašeni zaštićenim dijelom prirode | | Morski HR
Ukupno 24 fosila dinosaura i njihovih nalazišta na području Istre od 24. travnja će biti zaštićeni dio prirode, a tim su proglašenjem fosili dinosaura postali prvi zaštićeni fosil u Hrvatskoj,
Snažna reakcija Nature Histrice oko devastacije istarske obale s tragovima dinosaura
Iz Javne ustanove Natura Histrica reagirali su na izjave umaškog gradonačelnika Vilija Bassanesea oko problema pri izgradnju šetnice u Savudriji. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti: - U tekstu naslova Betonski horor na plaži u Savudriji; bageri i pikameri razvaljuju Crveni vrh koji je objavlj…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.