2 min. čitanja

Gradonačelnik Šibenika obećao: “U šibenskom Docu neće biti jahti, ni ikakve gradnje”

Gradonačelnik Šibenika obećao: “U šibenskom Docu neće biti jahti, ni ikakve gradnje”
Foto: Google Street View / Screenshot

ŠIBENIK – Nakon što je javna rasprava o prijedlozima izmjena i dopuna detaljnog plana uređenja šibenskog predjela Dolac, odnosno luke Pekovac koja je završila 30. kolovoza, izazvala priličan interes javnosti, tema preuređenja Doca bila je tema i na najnovijem aktualnom satu Gradskog vijeća održanom u srijedu. Šibenski gradonačelnik Željko Burić kazao je da ispod škole Juraj Dalmatinac neće biti nikakve gradnje kao što se pribojavaju neki stanari Doca.

Uz proširenje i sanaciju dotrajalih dijelova obale, u Docu je planirana i rekonstrukcija samog mandroča i proširenje postojeće ceste. Obuhvat izmjena i dopuna definiran je odlukom Gradskog vijeća iz 2018. godine koja se oslanja na Prostorni plan koji je na snazi još od 2008. godine, no iz tog plana gotovo ništa do danas nije realizirano, piše ŠibenikIN.

Prema tom Prostornom planu iz 2008., na parcelama na prostoru bivšeg Brodoservisa predviđena je gradnja ugostiteljsko-turističke građevine sa smještajnim kapacitetima, garažom, wellnessom, unutarnjim bazenom, poslovnim prostorima i trgovinom. Uz to, na tom dijelu Doca planoom je predviđena i gradnja spomenute stambeno-poslovne građevine s javnom garažom.

Zbog toga su na javnom izlaganju izmjena i dopuna održanom 24. kolovoza, stanari Doca izrazili sumnju da se cesta kroz Dolac rekonstruira samo kako bi buduće luksuzne zgrade s parkingom imale pristupnu cestu. Hoće li se u Docu stvarno graditi luksuzne zgrade s parkingom, pitao je na današnjem Gradskom vijeću HDZ-ov vijećnik Hrvoje Dunkić. Gradonačelnik Željko Burić kazao je da u Docu neće biti nikakve gradnje.

– U Docu neće biti nikakve gradnje ispod škole Juraj Dalmatinac. Neće biti gradnje garaže. Neće biti gradnje pontona. Neće biti privezivanja jahti u Docu, već samo komunalnih brodica. Neće biti dodatnog potapanja brodica izazvanog jugom jer je napravljena stručna studija. Neće biti niska derutna riva. Bit će nova, podignuta za 80-ak centimetara. Bit će faksimlina obnova Doca. Bit će osiguran pješački koridor. Bit će osigurano mjesto za štekate na način da ne ometaju pješake, a prometnica će biti onolika kolika je nužna da se prometuje u tom dijelu. Bit će i nova rasvjeta, a bez zakonske procedure neće biti nikakvih gospodarskih djelatnosti koje su nespojive s najstarijim dijelom grada šibenika. Dakle, za mene problem Doca ne postoji – zaključio je gradonačelnik Burić.

Inače, u tijeku javne rasprave o izmjenama i dopunama Detaljnog plana uređenja luke Pekovac u Docu pristiglo je 25 mišljenja, prijedloga i primjedbi.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.