1 min. čitanja

Gradonačelnik Dubrovnika traži hitno stopiranje radova na izgradnji aerodroma u Trebinju

Gradonačelnik Dubrovnika traži hitno stopiranje radova na izgradnji aerodroma u Trebinju
Foto: Neretva teče kroz Trebinje/Pixabay

DUBROVNIK – Dubrovački gradonačelnik Mato Franković uputio je jučer dopis Vijeću Ministara BIH i Kabinetu Predsjedavajućeg Vijeća Zoranu Tegeltiji zbog donošenja Memoranduma između Vijeća ministara BIH i Vlade Republike Srbije kojim se „utvrđuju osnovni pravci buduće suradnje, s ciljem realizacije projekta Izgradnja aerodroma Trebinje“.

Sporni Memorandum kojim se precizira suradnja BIH i Srbije oko projekta nove zračne luke usvojen je na sjednici Vijeća ministara BIH koja se održala 30. ožujka. Prema dostupnim informacijama, buduća zračna luka trebala bi biti smještena u blizini naselja Taleža u Republici Srpskoj, na svega 8,5 kilometara od izvora Ombla, u krškom izrazito vodopropusnom terenu.

U dopisu koji je Franković poslao susjednoj državi naglašeno je kako su BIH i Srbija, uz Hrvatsku, potpisnice Konvencije o procjeni utjecaja na okoliš preko državnih granica, tzv. ESPOO Konvencije kao i Protokola o strateškoj procjeni okoliša uz Konvenciju o procjeni utjecaja na okoliš preko državnih granica (SEA protokol).

– Izgradnja zračnih luka spada u popis aktivnosti odnosno zahvata na koje se primjenjuju načela i odredbe ESPOO konvencije i SEA protokola te stoga izražavamo nezadovoljstvo dosadašnjim tijekom aktivnosti i nepostojanjem inicijative za dijalog s nadležnim tijelima zainteresirane države po ovom, ekološki, značajnom pitanju – stoji u dopisu koji je poslan na adresu Vijeća ministara BiH.

Franković zahtijeva hitnu obustavu radova na zračnoj luci dok se ne utvrde efekti utjecaja na okoliš.

– Ne ulazeći ekonomske i sve ostale aspekte izgradnje zračne luke na teritoriju druge države, apeliramo te, pozivajući se na odredbe prethodno navedene međunarodne legislative, zahtijevamo od nositelja projekta da bez odlaganja obustavi planirane naredne aktivnosti po ovom projektu, sve dok se ne ispune uvjeti ESPOO konvencije i SEA protokola, odnosno dok se ne provedu sva potrebna ispitivanja utjecaja na okoliš preko državnih granica i dok se činjenično utvrdi nepostojanje utjecaja koji bi izgradnja zračne luke imala na izvorište rijeke Omble – istaknuo je dubrovački gradonačelnik.

J.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.