2 min. čitanja

Gradnja i plovidba tradicijskim barkama Kvarnera uvrštena u Registar kulturnih dobara RH

Gradnja i plovidba tradicijskim barkama Kvarnera uvrštena u Registar kulturnih dobara RH
Foto: PGŽ

RIJEKA - Ministarstvo kulture i medija uvrstilo je stoljetnu tradiciju gradnje i plovidbe tradicijskim barkama Kvarnera u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske, dodijelivši joj status nematerijalnog kulturnog dobra.

-Ovo je rezultat cijelog niza projekata i veliko priznanje uloženom trudu. Prije desetak godina smo krenuli s projektom Mala barka, a nastavili s Malom barkom 2 i Arcom Adriaticom, a njihov je cilj bio obnova tradicijskih barki i izgradnja interpretacijskih centara. Time smo našu pomorsku baštinu učinili vidljivom, kako kroz interpretacijske centre, tako  i s velikim brojem obnovljenih barki koje sudjeluju na regatama i smotrama - istaknuo je privremeni pročelnik Upravnog odjela za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj Mladen Brajan.

"Umijeće gradnje i plovidbe tradicijskim barkama Kvarnera" spoj je nekoliko tradicijskih pomorskih obrta, vještina i znanja vezanih uz vještine drvene brodogradnje, dok plovidba podrazumijeva vještinu upravljanja barkom, kao i poznavanje geografije mora i vjetrova.  Nositelje baštine čine brodograditelji, ponegdje nazivani i kalafati, ali i korisnici brodica, kao i cjelokupna zajednica koja tradicijsku brodogradnju na Kvarneru prepoznaje kao dio svog identiteta.

Na jučerašnjem predstavljanju projekta u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja u Rijeci istaknuto je kako bi zajednica trebala uložiti maksimalne napore da umijeće gradnje i plovidbe tradicijskim barkama Kvarnera bude preneseno na mlade generacije. Uz to, trebalo bi se educirati i lokalno stanovništvo kako bi ova vrijedna baština zauzela značajno mjesto u turističkoj ponudi Primorsko-goranske županije.

Govornici su istaknuli da se tijekom zadnjih 13 godina kampanje učinio značajan iskorak u području valorizacije nematerijalne i pomorske baštine. Istaknuto je da jedrenje tradicijskim barkama nije isto što i jedrenje suvremenim jedrilicama, ali i da je tijekom provedbe projekta obučen značajan broj osoba koji mogu uspješno jedriti tradicijskim barkama.

Tijekom razgovora spomenut je izazov kojeg suvremena zakonska pomorska regulativa nameće, budući da tradicijske barke nisu opremljene prema suvremenim standardima zbog čega je kontinuirana komunikacija i suradnja s nadležnim ministarstvima ključna.

Podsjetimo, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka i koordinacija udruga Tradicijska jedra Kvarnera i Istre predali su 2019. godine zahtjev za upisom gradnje i plovidbe tradicijskim barkama Kvarnera u okviru međunarodnog projekta „Mala barka 2“ te su upisani kao nositelji ovog nematerijalnoga kulturnog dobra.

J.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.