1 min. čitanja

GRADIT ĆE NEBODERE UZ MORE? Vijećnici općine Rogoznica dozvolili gradnju uz obalni pojas

GRADIT ĆE NEBODERE UZ MORE? Vijećnici općine Rogoznica dozvolili gradnju uz obalni pojas
Foto: Boris Kačan

ROGOZNICA – Općinsko vijeće Rogoznice usvojilo je Odluku o izradi Izmjena i dopuna Urbanističkog plana uređenja ugostiteljsko-turističke zone Medine, koji će se uskladiti s Prostornim planom Šibensko-kninske županije, a prema kojem će se moći graditi svega 25 metara od mora.

Iako Zakon pomorskom dobru jasno naglašava da javno pomorsko dobro obuhvaća zaštitni pojas od 70 metara od mora, glad za novcem, čini se, ne poznaje granice. Velika većina vijećnika u rogozničkog Općinskog vijeća složila se oko toga da se ide u izmjene UPU-a područja Medine, a prema kojem se građevine više neće morati graditi dalje od 50 metara od obale, već će investitori moći betonirati i na svega 25 metara od mora, prenosi Šibenski.hr.

Dio oporbenih zastupnika tražio je da se iz navedene odluke izbaci mogućnost etažiranja kako ne bi umjesto luksuznih turističkih sadržaja dobili novu apartmanizaciju tog vrlo vrijednog područja uz samo more, no taj prijedlog nije prošao.

Turistička zona Medine nalazi se unutar građevinskog područja naselja Rogoznica i zaštićenog obalnog pojasa, a obuhvaća površinu od gotovo 17 hektara. U blizini se nalaze Marina Frapa i slano jezero Zmajevo oko. Na području obuhvata UPU-a predviđena je gradnja hotela najviše kategorije s 330 kreveta i ostali smještajni kapaciteti kao što su rezidencijalne vile i luksuzni apartmani koji moraju imati najmanje četiri zvjezdice.

Iako je zaštićeni obalni pojas u kojem se ne smiju graditi smještajni kapaciteti do sada iznosio 50 metara od mora, po novom pravilu moći će se graditi i na svega 25 metara od mora, a kao glavni investitor u toj zoni spominje se Franjo Pašalić vlasnik Marine Frapa.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.