2 min. čitanja

Grad Umag sufinancira sunčane elektrane

Grad Umag sufinancira sunčane elektrane
Foto: Umag.hr

Grad Umag raspisao je javni poziv za sufinanciranje izrade projektne dokumentacije 'Sunčane elektrane za vlastitu potrošnju u kućanstvima' na području Grada Umaga. Poziv je otvoren do iskorištenja predviđenih sredstava, a najkasnije do 01. prosinca 2024. godine.

Predmet ovog javnog poziva je dodjela bespovratnih financijskih sredstava za sufinanciranje izrade projektne dokumentacije „Sunčane elektrane za proizvodnju električne energije u kućanstvima“ za vlastitu potrošnju u paralelnom radu koje će se postaviti na krovove obiteljskih kuća na području grada Umaga.

Sufinanciraju se sljedeće mjere:

M1. Mjera sufinanciranja izrade energetskog certifikata i izvješća o energetskom pregledu u obiteljskim kućama.
M2. Mjera sufinanciranja izrade glavnog elekrotehničkog projekta „Sunčane elektrane za proizvodnju električne energije u kućanstvima“.
Prijavu je moguće podnijeti na način da se mjera M1 može koristiti isključivo uz mjeru M2, dok se mjera M2 može koristiti samostalno.

Financijska sredstva za realizaciju navedenog Javnog poziva osigurana su u proračunu Grada Umaga u iznosu od 30.000 EUR, pri čemu se po obiteljskoj kući može ostvariti sufinanciranje od 50% do najviše 600 EUR, i to pojedinačno za mjere:

M1. Mjera sufinanciranja izrade energetskog certifikata i izvješća o energetskom pregledu u obiteljskim kućama od 50% do najviše 200 EUR.
M2. Mjera sufinanciranja izrade glavnog elekrotehničkog projekta „Sunčane elektrane za proizvodnju električne energije u kućanstvima“ od 50% do najviše 400 EUR.
Zahtjevi će se razmatrati prema redoslijedu zaprimanja sve do iskorištenja raspoloživih financijskih sredstava, a prijave nakon iskorištenja sredstava neće se uzimati u obzir.

Cilj projekta je povećanje korištenja obnovljivih izvora energije, ušteda na potrošnju električne energije po kućanstvu te smanjenje emisije CO2.

Prihvatljiv trošak

Prihvatljiv trošak po ovom Pozivu je izrada glavnog elektrotehničkog projekta s troškovnikom za sunčanu elektranu za proizvodnju električne energije u kućanstvima u paralelnom radu s distribucijskom mrežom te izrada energetskog certifikata i izvješća o energetskom pregledu obiteljske kuće u svrhu prijave na natječaje Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Izrađeni dokumenti moraju biti ovjereni od ovlaštenih inženjera te moraju glasiti na korisnika sredstava s kojima Grad Umag-Umago potpisuje ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava.

Prihvatljivost troška započinje od 01. siječnja 2022. godine, a smatra se da su troškovi nastali na datum izdavanja računa.

Napomena: Energetski certifikat i izvješće o energetskom pregledu zgrade potrebno je izraditi za prijavu na natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za sufinanciranje izgradnje fotonaponskih elektrana, ukoliko se Korisnik ne prijavljuje na spomenuti natječaj isti nije potreban izraditi.

Poziv je otvoren do iskorištenja predviđenih sredstava, a najkasnije do 01. prosinca 2024. godine. Cijeli javni poziv i pripadajući obrasci mogu se preuzeti na mrežnim stranicama Grada Umaga.

A.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.