1 min. čitanja

Grad Umag dobiva 200 milijuna kuna vrijedan sustav pročišćavanja otpadnih voda

Grad Umag dobiva 200 milijuna kuna vrijedan sustav pročišćavanja otpadnih voda
Foto: Boris Kačan

UMAG – U Umagu je jučer javno predstavljen projekt „Poboljšanje sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda u aglomeracijama Umag – Savudrija – Novigrad“. Riječ je o najvećem EU projektu koji se provodi na području grada Umaga, a koji se intenzivno pripremao 7 godina te je ušao u zadnju fazu realizacije.

Ukupna vrijednost cjelokupnog projekta je nešto više od 445 milijuna kuna bez PDV-a, od čega 71% čine bespovratna sredstva Europske unije, a preostalih 29% u jednakim udjelima financiraju Republika Hrvatska, Hrvatske vode i 6. MAJ ODVODNJA d.o.o..

Samo na području Umaga investirat će se oko 200 milijuna kuna u izgradnju visokokvalitetnog sustava odvodnje.

Projekt obuhvaća izgradnju novog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda na najvišoj europskoj razini, a njime će biti obuhvaćeno 25 naselja koji će dobiti potpuno novi sustav odvodnje. Planira se izgradnja 50 kilometara mreže uz uređaj za pročišćavanje otpadnih voda 3. stupnja pročišćavanja, i to najnovijom tehnologijom pročišćavanja koja u svom procesu koristi čak i biljke.

Radovi na mreži već su u tijeku dok će radovi na pročistaču započeti kroz mjesec dana. Cilj je da tijekom predstojeće zime bude gotovo 60 – 70 % radova na mreži.

U okviru navedenog EU projekta, na području Umaga provode se dva ugovora o radovima: Izgradnja spojnog cjevovoda Savudrija – Umag na Uređaj za pročišćavanje voda “Umag” i ispust uređaja vrijednosti radova 105.350.244,59 kn te ugovor o Novogradnji i rekonstrukciji sustava odvodnje Savudrija – Umag vrijednosti radova 137.185.567,66 kn. Također, u okviru EU projekta ugovorena je izgradnja novog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Umag u vrijednosti od 134.064.918,46 kn bez PDV-a (167.581.148,08 kn s PDV-om).

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.