1 min. čitanja

Grad Rovinj krenuo u rekonstrukciju čuvene povijesne rovinjske Palače Califfi

Grad Rovinj krenuo u rekonstrukciju čuvene povijesne rovinjske Palače Califfi
Foto: Grad Rovinj

ROVINJ - Krajem prošlog mjeseca gradsko društvo Rubini d.o.o. započelo je s radovima sanacije krova Muzeja Grada Rovinj-Rovigno.

Skidaju se kompletno stari pokrov, kanalice, daščane letve, stare tavelice. Postojeće nosive grede premazuju se sa protupožarnim premazom, zamjenjuju se nosive grede, stavljaju se nove daščane letve sa premazom na kojima se slažu nove tavelice. Iznad tavelice se postavlja hidro izolacija i na kraju nove kanalice sa kompletnom novom limarijom, te vertikalnom i horizontalnom odvodnjom.

Vrijednost investicije iznosi 71.842 eura osiguranih u potpunosti iz Proračuna Grada Rovinja-Rovigno. Zahvatom je obuhvaćeno 160 m2 površine, a kraj radova se očekuje koncem listopada.

Time je Rovinj poduzeo još jedan, dodatni korak u očuvanju i rekonstrukciji čuvene povijesne rovinjske Palače Califfi, u kojem su se do prošle godine provodila arheološka istraživanja u prizemlju i geomehanička istraživanja za potrebe izrade glavnog projekta za cjelovitu rekonstrukciju svih objekata u kojima djeluje Muzej, uz potporu Ministarstva kulture i medija.

Na 2. katu palače Califfi je Hrvatski restauratorski zavod nastavio s otkrivanjem zidnih oslika, a u Zagrebu je u tijeku restauracija baroknih vrata obiteljske kapelice i baroknih balkonskih vrata.

Izvedena je i sanacija čuvaonice likovnih djela, uz sanaciju krova Žute zgrade, te tavanske međukatne konstrukcije i međukatne konstrukcije 3. kata.

Palača Califfi, s raskošnim pročeljem, kamenim portalom i grbom obitelji, jedna je od najkvalitetnijih baroknih palača u Istri i na istočnoj obali Jadrana.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.