2 min. čitanja

Grad Makarska predstavlja plan održivog energetskog razvitka i prilagodbe klimatskim promjenama

Grad Makarska predstavlja plan održivog energetskog razvitka i prilagodbe klimatskim promjenama
Foto: Boris Kačan

MAKARSKA - Kako bi se na razini grada što više ublažile klimatske promjene, na način da se ukupna emisija CO2 smanji za 55%, SECAP donosi 20 mjera ublažavanja koje će se provesti do 2030. godine.

Grad Makarska i Javna ustanova Makarska razvojna agencija MARA, u suradnji s tvrtkom SENSUM d.o.o. a uz sufinanciranje Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, izradili su Akcijski plan održivog energetskog razvitka i prilagodbe klimatskim promjenama (SECAP) koji je trenutno u postupku savjetovanja s javnošću. Javno predstavljanje plana održat će se u srijedu, 14. prosinca u hotelu Biokovo, s početkom u 18,00 sati.

Plan je definirano 20 mjera prilagodbe na klimatske promjene koje uključuju: edukaciju građana, izgradnju mini i mikro akumulacija za navodnjavanje, razvoj zelene infrastrukture i povećanje održive lokalne poljoprivrede, povećanje broja sigurnih točaka u slučajevima toplinskih valova, daljnji razvoj sustava vodoopskrbe, sustav obrane od bujičnih poplava, korištenje kišnice i desalinizacija kao dodatni izvori vode, racionalno korištenje vode, poticanje vansezonskog turizma (sportsko-rekreativni, gasto-eno), jačanje kapaciteta protupožarne zaštite, plan integralnog upravljanja obalnim područjem, poticanje inovacija u području ribarstva i akvakulture i dr.

Mjere koje donosi SECAP u Makarskoj se već djelomično provode, međutim u razdoblju do 2030. predviđa se snažnija i opsežnija primjena obnovljivih izvora energije u javnom i privatnom sektoru. Prije svega, ugradnja fotonaponskih sustava, energetska obnovu javnih, komercijalnih i stambenih zgrada, modernizacija javne rasvjete, elektrifikacija voznog parka u vlasništvu Grada i gradskih poduzeća, te poticanje nemotoriziranog prometa i e-mobilnosti privatnih vozila.

SECAP-a se odnosi i na prilagodbu na sve prisutnije klimatske promjene. Analizom rizika i ranjivosti u SECAP-u definirani su najugroženiji sektori – turizam, zdravlje, obalni pojas, vodoopskrba, poljoprivreda i ribarstvo te razina ranjivosti i rizika od sve češćih klimatskih prijetnji kao što su toplinski valovi, suša, šumski požari i podizanje razine mora.

Mjere će provoditi Grad Makarska u partnerstvu sa javnim subjektima, privatnim poduzećima i građanima, uz pomoć svih raspoloživih izvora financiranja kao što su: proračun Grada Makarske, proračun Splitsko-dalmatinske županije, EU fondovi, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Nacionalni program oporavka i obnove, Mehanizam za oporavak i otpornost i dr.

Savjetovanje s javnošću za Akcijski plan održivog energetskog razvitka i prilagodbe klimatskim promjenama Grada Makarske otvoreno je do 25. prosinca 2022. godine, a svi zainteresirani svoje komentare mogu poslati putem internet stranice Grada Makarske.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.