2 min. čitanja

Gotovina s Plenkovićem na Maslenici: “Operacija ja završena, a ciljevi postignuti – Poginulima i ranjenima odajemo počast!”

Gotovina s Plenkovićem na Maslenici: “Operacija ja završena, a ciljevi postignuti – Poginulima i ranjenima odajemo počast!”
Foto: Twitter

MASLENICA – Prije 29 godina  u zoru 22. siječnja 1993. godine krenula je akcija Maslenica kojom je oslobođeno zaleđe Zadra, Novsko ždrilo, dio Velebita, hidroelektrana Peruča i prometno su povezni sjever i jug Hrvatske.

Premijer Andrej Plenković u posjeti je Zadarskoj županiji i otoku Pagu. Kod kod Spomen obilježja križa za sve poginule hrvatske branitelje u Vojno-redarstvene operacije Maslenica ’93 premijer je položio vijenac. Na obilježavanju je i general Ante Gotovina.

– Na ovom mjestu u zadarskom zaleđu tada još uvijek okupirana Hrvatska postala je prohodnijom. I zato danas ovdje odajemo počast svim hrvatskim braniteljima, redarstvenicima i policajcima koji su u njoj sudjelovali, posebno onima koji su dali svoje živote. Zahvaljući njima, danas imamo svoju zemlju koja je demokratska i slobodna, razvijena članica Sjevernoatlantskog saveza i Europske unije. Još jednom u ime cijele Vlade želim zahvaliti njima i njihovim obiteljima za sve što su učinili za Hrvatsku – kazao je premijer Plenković koji je kod Spomen obilježja križa za sve poginule hrvatske branitelje položio vijenac.

https://twitter.com/AndrejPlenkovic/status/1484484997155282945?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1484484997155282945%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fpublish.twitter.com%2F%3Fquery%3Dhttps3A2F2Ftwitter.com2FAndrejPlenkovic2Fstatus2F1484484997155282945widget%3DTweet

Na obilježavanju je bio i general Ante Gotovina.

– Cilj ove ratne operacije bio je potisnuti snage agresora maksimalno u dubinu kako bi se osigurao slobodan promet širom Hrvatske, stavila u promet zračna luka Zemunik te vratila pod kontrolu brana Peruča. Operacija ja završena, a ciljevi postignuti. Imali smo 180 poginulih i više stotina teško i lakše ranjenih i tim ljudima odajemo počast. Oni su zaslužni što danas imamo suverenu državu, sigurnu zemlju i slobodno društvo – poručio je Gotovina.

Operacija Maslenica

Oslobodilačka operacija Oružanih snaga Republike Hrvatske i pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova RH, izvedena je početkom 1993. protiv vojnih snaga tzv. srpske krajine koje su s tada okupiranog dijela zadarskog područja prekidale kopnenu komunikaciju Dalmacije s ostalim dijelovima Republike Hrvatske.

Vojna je akcija planirana i izvedena u razdoblju od 6. do 27. siječnja 1993., dok su borbe na terenu počele 22. siječnja 1993. u 6 sati. Tijekom akcije hrvatski vojnici i policajci oslobodili su zadarsko zaleđe, Masleničko ždrilo i zrakoplovnu luku Zemunik, a naknadno je oslobođena i brana Peruća, koju su pripadnici srpskih paravojnih postrojba  neuspješno digli u zrak.

Operaciju su planirali i izveli generali Janko Bobetko, Ante Gotovina, Ante Roso, Mirko Norac i Mladen Markač. U izvedbi operacije Maslenica bile su angažirane sve grane Oružanih snaga RH, a sudjelovale su postrojbe tadašnjeg Zbornog područja Split (4. gardijska brigada “Pauci”, taktičke grupe 112. i 113., 126. brigada, 7. domobranska pukovnija, 40. inženjerijska bojna, 72. bojna VP), specijalne postrojbe MUP-a, dijelovi 9., 3., 2., i 1. gardijske brigade, dijelovi postrojbi GSHV-a, te Središnjica elektroničkog djelovanja Split, kopnene, diverzantske i pomorske snage HRM-a i eskadrila helikoptera HRZ-a.

Za vrijeme napadnih djelovanja tijekom operacije, od 22. do 25. siječnja poginulo je 13 hrvatskih branitelja, sljedeća dva dana (26. i 27. siječnja) u obrani dostignutih crta poginulo je još šest, a 70 pripadnika HV-a je ranjeno. U snažnim topničko-raketnim i tenkovskim, a povremeno i pješačko-diverzantskim, napadima velikosrpskih agresora koji su uslijedili odmah nakon “Maslenice”, do 31. ožujka 1991. broj poginulih hrvatskih branitelja popeo se na 127.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.