2 min. čitanja

GOSTOLJUBIVOST I PRIJATELJSTVO 36 mladih Čeha boravilo na otoku Viru, a Virani u siječnju odlaze na zimovanje u Češku

GOSTOLJUBIVOST I PRIJATELJSTVO 36 mladih Čeha boravilo na otoku Viru, a Virani u siječnju odlaze na zimovanje u Češku
Foto: Kažimir Škrbić

VIR – Djeca i mladi iz Oslavanyja u Češkoj proslavili su jubilarno deseto ljetovanje na otoku Viru. Mestó Oslavany i Općina Vir prijateljske odnose uspostavili su 2009. godine, pa mladi Virani odlaze na zimovanje u Češku, dok njihovi vršnjaci uživaju u ljetovanju na otoku.

Trideset i šestero osnovnoškolaca i nešto starijih srednjoškolaca iz južnomoravskog gradića Oslavany u Češkoj boravilo je ovog i prošlog tjedna na otoku Viru u sklopu tradicionalnog druženja djece i mladih iz Oslavanyja i otoka Vira. Već deset godina svaka nova generacija virskih osnovnoškolaca sa svojim roditeljima, instruktorima skijanja i Matom Kapovićem kao voditeljem zimovanja i organizatorom puta uživa na snježnim padinama Jonas parka i Ostružná u Češkoj Republici, dok mladi Česi sa svojim nastavnicima iz Doma za djecu i mladež dolaze na otok kako bi uživali u ljetnim radostima. Ove je godine proslavljen jubilej desetog posjeta otoku.

–  Lani nismo bili na ljetovanju zbog krize s koronavirusom, pa smo ove godine došli s grupom koja je Viranima bila domaćin na zimovanju. Djeca su se upoznala, sprijateljila i ostala u kontaktu putem društvenih mreža – kaže direktor Doma iz Oslavanyja Martin Flekal koji redovito dolazi na virska druženja, a pored toga i ljetuje na otoku.

– Za našu djecu ovo je jedinstvena prilika da mogu doći na more, kao što zimovanje u Češkoj mladim Viranima predstavlja priliku da uživaju u snježnim uvjetima. Ono što je najvažnije, održavamo prijateljsku vezu koju su uspostavili predstavnici naših gradova i općine – dodaje Flekal. Mestó Oslavany i Općina Vir uspostavili su prijateljske veze u prosincu 2009. godine kada su tadašnji virski načelnik Kristijan Kapović i gradonačelnik Vít Aldorf potpisali Sporazum o suradnji i uspostavljanju prijateljskih odnosa. Tim je dokumentom suradnje i prijateljstva produbljen odnos Virana i Čeha, pa predstavnici Općine Vir borave u Češkoj prilikom održavanja tradicionalne manifestacije Oslavanske historicke slavnosti kojom stanovnici Oslavanyja evociraju srednjovjekovnu epohu i osnutak ovog grada smještenog u Južnoj Moravskoj. Češka delegacija, s druge strane, svake godine sudjeluje na svečanosti proslave Dana Općine Vir i blagdana Glavosjeka svetoga Ivana Krstitelja, a jedan od stalnih sudionika svih virskih svečanosti i veliki prijatelj otoka Vira je tajnik Mestá Oslavany Miloš Černý.

– Na Vir dolazim redovito, jer osjećam gostoljubivost i prijateljstvo na svakom koraku. Suradnja naših jedinica lokalne samouprave traje već 12 godina, razvija se i ide dobrim pravcem – kaže Černý koji je na Viru u sklopu ovog posjeta boravio u društvu direktora Flekala te šestero nastavnika Doma za djecu i mladež iz Oslavanyja: Mirka Večeřová, Petra Rosendorfová, Adéla Hanáková, Martin Flekal mlađi, Jakub Večeřa i Antonín Rosendorf.    Sve ih je dočekao Mate Kapović, a pozdravio direktor Turističke zajednice Općine Vir Srđan Liverić.

Kažimir Škrbić

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.