1 min. čitanja

Goran Vojković o suši i požarima: “Da su se Židovi ponašali kao Hrvati, danas nitko za njih ne bi znao!”

Goran Vojković o suši i požarima: “Da su se Židovi ponašali kao Hrvati, danas nitko za njih ne bi znao!”
Foto: Pixabay / MUP

Izv. prof. dr. sc. Goran Vojković jedan je od naših vodećih stručnjaka za pomorsko dobro. Kao komentator Index.hr portala i od nedavno Morskog HR, često piše i o društvenim temama, a posljednja koje se dotakao, govori o suši i nepripremljenom hrvatskom iščuđavanju posljedicama klimatskih promjena.

Njegovu objavu prenosimo u cijelosti:

“Najjača su mi ova kukanja kako je suša pa nema vode, pa dolaze požari, pa ovo pa ono… Pa eto čujemo od nadležnih kako mi jadni, nevoljni i nikakvi čekamo kišu.

Dakle, klima se promijenila i neće se vratiti natrag za naših života, a ni za života barem narednih nekoliko generacija. Znači, sve vaše izračune oko pripreme za ljetnu sezonu, kapacitete vodovoda, rezerve vode za piće i druge potrebe, broja vatrogasnih vozila i druge opreme, uređenja šuma – pošaljite na reciklažu i napravite nove sukladne novom vremenskom modelu. Isto je i s vodovodima, energetskim mrežama, grijanjem, hlađenjem. Trebaju vam potpuno nova rješenja, novi izvori energije, niskoenergetski objekti, sasvim druga izolacija zgrada.

No, najbolje je ipak sjesti na carpaccio od boškarina, uzeti kakvo dobro vino, i javiti tajnici da pošalje priopćenje medijima kako se eto nadamo kiši kako bi sve bilo kao nekada. Neće biti nikada kao nekada.

Da su se Židovi ponašali kao Hrvati, danas nitko ne bi znao za njih. A pogledajte Izrael na Google Maps, nigdje vode, a u pustinji zelena polja. Nemaju ništa a imaju sve. Ah, da, političari ne idu na carpaccio kada je kriza, javne službe znaju svoj posao, a ako zajebeš stvari, tajna služba se potrudi da te izbrišu iz povijesti.

S druge strane, najveća kletva koju Hrvatu možeš reći je: ‘Stvari su se promijenile, moramo razviti novi model!'”, objavio je Goran Vojković na Facebooku.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.