3 min. čitanja

VIDEO Ispod nove zadarske rive more je razbacalo blokove čuvare - Doznali smo o čemu se radi

VIDEO Ispod nove zadarske rive more je razbacalo blokove čuvare - Doznali smo o čemu se radi
Foto: Čitateljica

ZADAR - Nedavno je dovršena potpuno obnovljena zadarska riva, no u njenom podmorju porazbacani su blokovi koji su kod Zadrana izrazili bojazan da posao nije dovršen ili da je nešto u radovima pošlo po zlu. Doznali smo od stručnjaka o čemu se radi.

- Potporni blokovi u duljini od čitavog kilometra more je odmaknulo od rive. Nije mi jasno kad je bila revizija da to nisu vidjeli. Uskoro bi pri sljedećem jugu, more moglo podlokati cijelu novu obalu - pribojava se čitateljica koja šalje ove snimke.

Rezultat ekstremnih vremenskih prilika

No od projektanta Davora Uglešića doznajemo da za ovu situaciju znaju od prije, te pojašnjava o čemu se radi:

- Dana 27.03.2023. izvođač nas je upozorio usmenim putem da su se uslijed jakog nevremena  pomaknuli blokovi čuvari na dionici od lučice Foše do hotela Zagreb. Nakon dojave, pregledana je cijela dionica izvedenih radova, te je utvrđeno da je do manjih pomaka došlo i  na dijelu 4. Prvi blokovi čuvari, baš na predmetnoj dionici (dio 1), su ugrađeni u siječnju  2022. godine te nije evidentiran pomak do spomenutog datuma.

Nakon pregleda obale pregledani su dostupni podaci o smijeru i jačini vjetra i visine mora  (plima i oseka), uslijed kojeg je došlo do pomicanja predmetnih blokova, te je napravljen  proračun blokova čuvara. Za ulazne podatke uzete su visine valova iz Maritimne studije koja  je napravljena za obližnju obalu u Diklu. Usporedbom svih podataka došlo se do zaključka  da se radilo o ekstremno jakom vjetru uz nepovoljnu oseku što je rezultiralo pomicanjem  blokova čuvara.

Proračunom prema Sainflou dobivene su dimenzije poprečnog presjeka 1×0,75m za  spomenuti ekstremni događaj, što višestruko nadmašuje dimenzije ugrađenih blokova, čime i  ekstremno poskupljuje eventualnu njihovu zamjenu. Isto tako blokovi ovih dimenzija bi  dodatno narušili sam izgled podmorja uz obalni zid (radi se o relativno plitkom moru i blokovi  su vidljivi).

Kako se radi o pomoćnom elementu koji služi kao zaštita nasipa ispred zida, nije ekonomično niti u skladu sa filozofijom inženjerskog pristupa dimenzionirati takve elemente na ekstremne prilike, pogotovo što se ekstremi događaju rijetko.

Stoga predlažemo da se kroz Priručnik za održavanje propiše kako se ovakva ekstremna  situacija može očekivati i ubuduće te da se u tom slučaju ploče vraćaju na svoje mjesto pomoću ronioca i balona, za vrijeme plime, uz eventualno ravnanje nasipa ispred zida prema potrebi - stoji u pojašnjenju kojeg potpisuje projektant Davor Uglešić, dipl. ing. građ.

Jurica Gašpar

PROČITAJTE JOŠ:

ZADARSKA RIVA SPREMNA ZA NOVE POČETKE Radovi završeni prije roka, vodilo se računa o svakom detalju
Modernizacija i obnova zadarske rive jedan je u nizu značajnih projekata Ministarstva mora, prometa i infrastrukture čiji je završetak izmamio osmijehe na lica brojnih građana. Luka Zadar, smještena u samom srcu Zadra, uvijek je imala poseban značaj za grad i njegove građane, a nakon tri…
Obnovljena zadarska riva - Kadrovi iz zraka od kojih zastaje dah!
Jadranski web portal


Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.