1 min. čitanja

Goli otok - jugoslavenska javna tajna

Goli otok - jugoslavenska javna tajna
Foto: TZ općine Lopar

Povratnici na slobodu o Golom otoku razgovarali su uglavnom samo s ljudima od najvećeg povjerenja. Na taj je način ovaj otok dugo bio jugoslavenska javna tajna.

Jugoslavenska tajna policija zabranjivala je logorašima koji su izlazili na slobodu govoriti o Golom otoku i iskustvima u logoru. Logoraši su prije izlaska morali potpisivati tzv. 'Obavezu' u kojoj su se obvezali na šutnju o događajima u logoru pod prijetnjom ponovnog zatvaranja.

Povratnici na slobodu uglavnom su razgovarali o Golom otoku samo s ljudima od najvećeg povjerenja. Tako je Goli otok dugo bio jugoslavenska javna tajna.

Tema obračuna sa Staljinovim pristašama prvo se počela probijati kroz književnost još krajem 1960-ih godina, romanom Dragoslava Mihailovića 'Kada su cvetale tikve'. Nakon Titove smrti 1980. godine objavljeni su deseci romana (Isaković, Hofman, Selenić, Mihailović) temeljeni na svjedočanstvima bivših logoraša koji su u godinama postupne liberalizacije društva otvorili ovu temu.

U isto vrijeme javljali su se jako šturi i zakašnjeli odjeci sužbene historiografije te apologije ljudi iz aparata državne sigurnosti iz vremena sukoba Tito-Staljin koji su opravdavali postojanje logora za internaciju tvrdeći da bi "bez Golog otoka cijela Jugoslavija postala Goli otok".

Početkom osamdesetih godina 20. stoljeća represija i nasilje u razdoblju sukoba sa Staljinom postali su i tema igranih filmova, među kojima se po popularnosti izdvajaju 'Balkanski špijun' te 'Otac na službenom putu'.

Pojavljivanje filmova, svjedočanstava i takozvane 'književnosti Golog otoka', snažno je djelovalo na jugoslavensko društvo koje se već suočavalo s krizom. Unatoč povijesnom kontekstu nastanka logora, spoznaje o mučenjima na Golom otoku i surovom represivnom aparatu dodatno su razočarale brojne ljude i doprinijele rastućoj krizi povjerenja u jugoslavenski komunistički poredak.

No, uslijed raspada Jugoslavije logor je ostao neistražena tema, novim državama sljednicama ne previše interesantna ostavština bivše zajednice.

Više pročitajte OVDJE gdje također možete virtualno prošetati Golim otokom.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.