2 min. čitanja

Golemi problemi s lancem opskrbe u brodogradilištima i dalje odgađaju isporuku novogradnji kruzera

Golemi problemi s lancem opskrbe u brodogradilištima i dalje odgađaju isporuku novogradnji kruzera
Foto: Fincantieri

Kontinuirani poremećaji u lancu opskrbe koji proizlaze iz pandemije bolesti COVID-19 i posljedice rata u Ukrajini i dalje utječu na izgradnju kruzera. Novi brend Explora Journeys koji razvija MSC najnoviji je slučaj koji je najavio kašnjenje s prvim putovanjem svog kruzera nakon prethodnih najava s norveške kruzerske linije.

Nakon globalnih gašenja zbog pandemije u 2020. godini, brodogradilišta su surađivala s kruzerskim tvrtkama na ponovnom planiranju isporuke novoizgrađenih kruzera. Iako je rezultat bio da nijedna od glavnih linija nije otkazala nijednu od svojih glavnih narudžbi, datumi isporuke obično su resetirani za čak šest mjeseci kako bi se prilagodio utjecaju na raspored rada u brodogradilištima. Međutim, stalni problemi u lancima opskrbe, a zatim i invazija na Ukrajinu stvorili su neočekivane dodatne izazove za brodograditelje koji koriste globalnu mrežu dobavljača, uključujući izvođače radova iz istočne Europe.

Prvi od novih kruzera Explora Journey, Explora I, u brodogradilištu Fincantieri u Monfalconeu u Italiji stoji još od 30. svibnja 2021. Kruzer duljine 247 metara i 63.900 bruto tona, namijenjen je za smještaj 922 putnika. Explora, koja je ulazak MSC-a u vrhunski, luksuzni segment krstarenja, rekla je da će započeti s plovidbom 31. svibnja 2023., i to prvim putovanjem od Barcelone do Atene. Kruzer je trebao provesti sljedeće tjedne djelujući na Sredozemlju prije nego što se u srpnju 2023. premjesti u sjevernu Europu.  

- Surađujemo s jednim od najistaknutijih svjetskih graditelja brodova i superjahti kako bismo stvorili najbolji luksuzni ugostiteljski brend i iskustvo. Međutim, uzimajući u obzir izazovnu situaciju s kojom se svijet danas suočava, uključujući globalne komplikacije u lancu opskrbe, morali smo donijeti tešku odluku, dogovorenu s brodogradilištem Fincantieri, kako bismo ažurirali raspored dolaska našeg broda u plovidbu - rekao je Michael Ungerer, izvršni direktor Explora Journeysa, ranije ovog tjedna.

No prvo putovanje odgađa se gotovo dva mjeseca i to do 17. srpnja 2023. Prvo krstarenje sada će krenuti iz Southamptona u Engleskoj s plovidbom prema sjevernoj Europi. Pojedinosti o porinuću nisu objavljene, a web stranica ne nudi online rezervacije do kolovoza 2023.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.