1 min. čitanja

Golema pjega na suncu - Nemojte nikako gledati u Sunce bez posebnih filtera, upozoravaju iz Hrvatskog astronomskog saveza

Golema pjega na suncu - Nemojte nikako gledati u Sunce bez posebnih filtera, upozoravaju iz Hrvatskog astronomskog saveza
Foto: Hrvatski astronomski savez

Proteklih nekoliko dana naša zvijezda Sunce je vrlo aktivna s rekordnim brojevima pjega, ali i pjegom veličine oko četiri Zemlje koja je na granici vidljivosti golim okom, javili su u četvrtak iz Hrvatskog astronomskog saveza.

Naime, Sunce ima ciklus aktivnosti od jedanaest godina, a idući maksimum aktivnosti bi se trebao dogoditi 2025. godine nakon čega bi se Sunce trebalo opet „smiriti“.

Sunčeve pjege i njihova brojnost direktni su indikator sunčeve aktivnosti, što više pjega to veća aktivnost. Sunčeve pjege su hladnija mjesta na sunčevoj površini koju zovemo fotosfera. Fotosfera ima temperaturu oko 5.000 °C dok su pjege mjesta s temperaturom oko 3.500 °C.

Pjege na Suncu su mjesta na kojima izbija magnetsko polje odnosno magnetska silnica sunčeva magnetskog polja koje u godinama visoke aktivnosti „podivlja“. Treba reći da u sljedeće dvije do tri godine trebamo biti još malo oprezniji po pitanju izlaganja suncu obzirom da će nas Sunce „bolje grijati“.

Energetska kriza na Zemlji sasvim sigurno ne utječe na to da se na Suncu „bolje loži“.

UPOZORENJE: Nemojte nikako gledati u Sunce bez posebnih filtera za to jer možete trajno oštetiti vid ili trajno ostati bez vida, upozoravaju iz Hrvatskog astronomskog saveza.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.