1 min. čitanja

Globalno zatopljenje bi Zemlju moglo vratiti 35 milijuna godina unatrag

Globalno zatopljenje bi Zemlju moglo vratiti 35 milijuna godina unatrag
Foto: NASA / Ilustracija

Zbog emisije stakleničkih plinova temperatura na Zemlji raste, tako da će u narednih nekoliko godina dostići vrijednosti koje su na našem planetu vladale prije 35 milijuna godina, smatra stariji znanstveni suradnik Instituta za fiziku atmosfere Ruske akademije znanosti  Aleksandar Černokulski.Prilikom svog obraćanja na festivalu ekološkog filma “Ekočaška”, rekao je da su mogući različiti scenariji prema kojima će rasti globalna temperatura, pišu ruske Ria Novosti.

– U slučaju scenarija ‘sve po starom’ (količina antropogenih stakleničkih plinova se ne smanjuje), koji se zasad odvija (svi indikatori ukazuju na to), temperatura će planet vratiti nekih 35 milijuna godina unazad – kazao je ruski znanstvenik.

Međutim, globalna je temperatura samo jedan od klimatskih faktora i zato ne treba govoriti o tome da će se na Zemlji opet pojaviti divovski nosorozi.

– Čitav bi sustav bio drugačiji. Vegetacija bi bila sasvim drugačija, kao i drugačiji raspored kontinenata. Tada nije postojala ova količina ledenjaka, drugačija je bila razina oceana, kemijski sastav atmosfere bio je drugačiji – istaknuo je Aleksandar Černokuljski.

Kako se navodi na stranici Sveruskog znanstveno-istraživačkog geološkog instituta, prije 35 milijuna godina, u epohi paleocena, na Zemlji su se pojavili preci kopitara, prakopitara, kožuškara i torbara, a početkom eocena nastali su mnogi predstavnici suvremenih rodova životinja, uključujući i više antropoidne primate.

Kopnene forme života dostigle su maksimalne dimenzije, pojavili su se divovski nosorozi. Prave koštunjače osvojile su sve morske i slatkovodne bazene.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.