2 min. čitanja

Gliserom je 2019. u Malinskoj ubio mladu Austrijanku dok je ronila - Dobio samo godinu i pol zatvora!

Gliserom je 2019. u Malinskoj ubio mladu Austrijanku dok je ronila - Dobio samo godinu i pol zatvora!
Foto: Facebook/Pixabay

Dino Dokoza Nikpalj koji je zbog potpunog nemara za sigurnost drugih gliserom usmrtio djevojku iz Austrije dobio je godinu i pol zatvora nepravomoćno.

Nesreća se dogodila u moru pred Malinskom, a nakon naleta glisera Austrijanka je zbog zadobivenih ozljeda umrla. Sudsko vijeće kojim je predsjedavala sutkinja Ika Šarić ocijenilo je da je Dokoza Nikpalj kriv za izazivanje pomorske nesreće 24. srpnja 2019. On je upravljao gliserom u vlasništvu tvrtke Oto-Nautika iz Njivica i pri prilaženju obali naletio na mladu Austrijanku, koja je s ocem ronila u blizini obale te se plivajući vraćala na obalu propisno označena crvenom bovom. No, to što se ona držala propisa nije joj puno pomoglo.

Prilikom naleta čovjeka kojem je glisiranje bilo važnije od života drugih, elisa glisera nanijela joj je teške ozljede te je prevezena u KBC Rijeka, gdje je umrla. Kako besmisleno i tužno izgubljen mladi život.

Dokoza Nikpalj je optužen da, svjestan mogućnosti naleta na kupače, nije postupio prema pravilima i propisima navigacije, nije s pojačanom pažnjom pratio put plovidbe i okolno more niti je dovoljno smanjio brzinu plovila da bi mogao pravovremeno reagirati.

Sudsko vijeće je utvrdilo da je počinio djelo za koje je terećen, ali mu je izreklo zatvorsku kaznu manju od minimalne s obzirom na to da je propisana kazna za kažnjivo djelo, ugrožavanje posebnih vrsta prometa uz smrt osobe, između tri i 15 godina zatvora. Olakotne okolnosti su bile dosadašnja neosuđivanost, držanje pred sudom, izraženo iskreno kajanje i žaljenje te obiteljska situacija.

Dokoza Nikpalj mora platiti i 1610 eura sudskih troškova, u što su uračunata provedena vještačenja.

J.T.

PROČITAJTE JOŠ:

Tvrtka čijim je gliserom ubijena mlada Austrijanka obitelji mora platiti golemu odštetu
Uskoro će biti četiri godine od pomorske nesreće kod otoka Krka u kojoj je poginula austrijska studentica Verena Heinz (20), a sada je donesena nepravomoćna presuda vezana za slučaj. Njezina je obitelj shrvana, a suđenje 29-godišnjem Dini Dokozi- Nikpalju, optuženom da je kobnog srpanjskog dana neoprezno upravljajući gliserom izazvao tragediju,
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.