2 min. čitanja

Glavobolje zbog zatvaranja suhih dokova za podmornice u SAD-u

Glavobolje zbog zatvaranja suhih dokova za podmornice u SAD-u
Foto: Screenshot / Youtube

SVIJET - Američka mornarica naglo je obustavila radove na popravku podmornica na četiri suha doka na Zapadnoj obali što je izazvalo novu zabrinutost oko sporazuma AUKUS.

AUKUS (kratica od naziva država članica Australia, United Kingdom, United States) trojni je vojno-sigurnosni pakt između anglosaksonskih država - Australije, Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država, potpisan 15. rujna 2021.

Foto: Screenshot / Youtube

U sklopu pakta, Australija koja posjeduje velike zalihe uranija će uz tehnologiju SAD-a i UK-a graditi novu flotu podmornica na nuklearni pogon, dok će SAD i UK pomoći Australiji u tehničkom razvoju i razmještanju podmornica, čime će se povećati zapadna vojna prisutnost u pacifičkoj regiji.

Američka mornarica je objavila da će "privremeno obustaviti" operacije na tri doka u brodogradilištu nedaleko Seattlea u državi Washington, kao i na četvrtom doku u obližnjem pogonu za popravke.

Odluku je obrazložila potrebom za radovima radi ublažavanja posljedica od potencijalnih budućih potresa.

Naime, nedavno provedena seizmička procjena identificirala je potencijalne probleme povezane s mogućnošću da se potres velikih razmjera dogodi istovremeno dok se radi na održavanju podmornica.

Zbog novih informacija, mornarica poduzima mjere kako bi dodatno osigurala sigurnost mornara, radne snage u brodogradilištu, lokalne javnosti, okoliša i podmornica, priopćili su iz mornarice.

Izjava, međutim, ne objašnjava koji su konkretni "potencijalni problemi", koji rad je potreban, niti predviđene troškove, piše ABC News.

Viceadmiral Bill Galinis izjavio je da će mornarica odmah početi provoditi mjere ublažavanja posljedica od potresa, ali nije rekao na koliko dugo bi operacije mogle biti obustavljene.

Mornarica je naglasila da odluka ne utječe na nacionalnu sposobnost strateškog odvraćanja ili sposobnost flote da nastavi svoju misiju.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Pakt s SAD-om i odustajanje Australije od njihovih podmornica, Francuzi nazvali “Dvoličnost i laž” | | Morski HR
Australski premijer Scott Morrison izjavio je u nedjelju da razumije razočaranje Francuske zbog toga što je Canberra otkazala ugovor o kupnji podmornica u korist saveza sa SAD-om i
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.