2 min. čitanja

GLAS PODUZETNIKA: Ukidanje članarine Hrvatskoj gospodarskoj komori – Prvi korak za drugačiju i bolju Hrvatsku

GLAS PODUZETNIKA: Ukidanje članarine Hrvatskoj gospodarskoj komori – Prvi korak za drugačiju i bolju Hrvatsku
Foto: Pixabay

Početkom ovog tjedna, oporbene stranke objavile su da će u saborsku raspravu ovaj tjedan biti uvršten prijedlog o ukidanju obveznih članarina u Hrvatskoj gospodarskoj komori, koji je Most pustio u proceduru u studenom 2020. Udruga Glas poduzetnika već mjesecima poziva saborske zastupnike i Vladu Republike Hrvatske da poslušaju poduzetnike i da konačno ukinu obveznu članarinu. Već smo mnogo puta istaknuli kako je upravo Hrvatska gospodarska komora predstavnik svega onoga što nije dobro u sustavu.

Iako treba predstavljati poduzetnike u Hrvatskoj i osigurati konkurentnost hrvatskog gospodarstva, nažalost, HGK služi za zapošljavanje podobnih kadrova. Gotovo polovica njihovih prihoda koristi se za plaće zaposlenika. Naime, radi se o instituciji koja najmanje radi na zastupanju poduzetničkih interesa. Njihova pasivnost i neodlučnost u zastupanju poduzetnika, razlozi su zašto je udruga Glas poduzetnika i nastala. Početkom pandemije virusa COVID-19, jedino je UGP tražio poboljšanje mjera koje bi doista pomogle poduzetnicima i obrtnicima.

Iz Glasa poduzetnika smatraju da je potencijalno ukidanje plaćanja obvezne članarine Hrvatskoj gospodarskoj komori velika stvar za Hrvatsku i za konkurentnost hrvatskog gospodarstva.

– UGP ima vrlo dobru suradnju s mnogim klubovima u Hrvatskom saboru i nadamo se da će svi doći na glasanje te izglasati ukidanje ovog nameta za poduzetnike. Ovo je prilika da zastupnici pokažu da im ne odgovara koruptivna, nekonkurentna i diskriminatorna Hrvatska. Čak 20.000 građana, mahom poduzetnika, izjasnilo se putem peticije da je za ukidanje plaćanja obvezne članarine HGK-u! Peticija se može potpisati i podijeliti na ovoj poveznici.

Ističemo da UGP ne traži ukidanje HGK, dapače, tražimo da izađu na tržište! Na taj način, svi oni koji su potencijalno zadovoljni njihovim radom, mogu nastaviti biti članovi. S druge strane, ostali poduzetnici će imati jedan namet manje i slobodu udruživanja u udruge za koje smatraju da im pomažu u poslovanju. Također, ukidanjem obveznih članarina smanjila bi se korupcija i potaknula bi se veća efikasnost takvih institucija. UGP smatra da će HGK onda morati dobrim rezultatima i kvalitetnom uslugom zaslužiti članarine.

– Borba poduzetnika za pravo na dobrovoljno članstvo u komorama u ovom razdoblju postala je mnogo više od borbe za ukidanje obvezne članarine kao parafiskalnog nameta – postala je simbol borbe za reforme koje su nam svima nužne kako bi se Hrvatska pomaknula u konkurentnosti sa zadnjeg mjesta u EU na kojem smo već godinama zakovani, simbol borbe za bolje društvo i budućnost. Nakon ukidanja obvezne članarine u HGK, očekujemo isto za HOK i HTZ, te pokretanje drugih reformi koje zahtijevamo rekao je Dražen Oreščanin, izvršni direktor udruge Glas poduzetnika.

– Sa zanimanjem ćemo pratiti današnje glasovanje o ovoj temi u Hrvatskom saboru – poručuju.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.