3 min. čitanja

Geodetska uprava u PP Lastovsko otočje predstavila evidentiranje pravnog režima za upravljanje zaštićenim područjima

Geodetska uprava u PP Lastovsko otočje predstavila evidentiranje pravnog režima za upravljanje zaštićenim područjima
Foto: JUPP Lastovsko otočje / Ilustracija

LASTOVO – Državna geodetska uprava je u Lastovu održala javnu tribinu na kojoj je okupljenima predstavljen projekt „Evidentiranje posebnog pravnog režima kao doprinos učinkovitijem upravljanju u zaštićenim područjima“. Projekt skraćenog naziva EPPR obuhvaća 8 nacionalnih parkova i 10 parkova prirode unutar kojih su i 2 stroga rezervata.

Za većinu zaštićenih područja se ne zna točno koje katastarske čestice se nalaze unutar njihovih granica i one ne postoje u službenim registrima. Zbog neutvrđenih vanjskih granica zaštićenih područja tijela koja njima upravljaju često nailaze na poteškoće tijekom sprečavanja radnji koje su u suprotnosti sa Zakonom o zaštiti prirode. EPPR će stvoriti preduvjete za evidentiranje u službenim registrima u svim zaštićenim područjima koja su i dio ekološke mreže Natura 2000 iz kategorije NP. Ujedno će doprinijeti jačanju svijesti javnosti omogućavanjem uvida u ažurne, točne i transparentne informacije o statusima i pravima u zaštićenim područjima.

Foto: PP Lastovsko otočje

– Državna geodetska uprava je nositelj projekta koji nosi naziv Evidentiranje posebnog pravnog režima kao doprinos učinkovitijem upravljanju u zaštićenim područjima. Na projektu od samog početka sudjeluje Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, te javne ustanove koje upravljaju zaštićenim područjima. EPPR će utvrditi jasne granice pojedinih zaštićenih područja, omogućiti njihovu vidljivost i transparentnost, a sve u svrhu učinkovitijeg upravljanja zaštićenim područjima. Državna geodetska uprava i angažirani gospodarski subjekti iz geodetske operative predano rade na ostvarenju zadanih ciljeva projekta, kao i na nizu ostalih projekata kojima je cilj digitalizacija i jednostavniji pristup geoprostornim i katastarskim podacima iz nadležnosti Državne geodetske uprave – izjavila je  voditeljica Odjela katastarskih izmjera pri Državnoj geodetskoj upravi, Mihajla Liker Božičević.

Projekt EPPR-a neće ograničavati prava vlasnika na zaštićenim područjima. Sve zakonske odredbe već se primjenjuju prema Zakonu o zaštiti prirode.

Foto: PP Lastovsko otočje

– Samo rijetkima je poznato koliko je ovo područje iznimno po prirodnim ljepotama. Lastovsko otočje je najjužniji arhipelag u Hrvatskoj i istinska rajska oaza Mediterana. Prije 150 milijuna godina Lastovsko otočje je bilo duboko pod morem i danas tragove tog vremena vidimo po dolomitno-vapnenačkom tlu i brojnim špiljama, jamama i poljima. S obzirom na geografsku izoliranost, otoci su biološki iznimno dobro očuvani i čine biser ne samo Jadrana, nego i cijelog Mediterana. Osim biološke raznolikosti, Lastovsko otočje čuva i svoju nematerijalnu baštinu koja je također posebnost ovog područja. Učinit ćemo sve što je moguće da pružimo što više informacija privatnim vlasnicima o projektu Evidentiranja posebnih pravnih režima – izjavio je ravnatelj Parka prirode Lastovsko otočje, Miro Maričević.

Javna tribina u PP Lastovsko otočje je ujedno i početak javnog uvida koji će trajati mjesec dana, odnosno do 21. srpnja. Svi zainteresirani u tom periodu mogu provjeriti je li njihova čestica unutar granica zaštićenog područja. Privatni vlasnici mogu se pritom dodatno informirati o pravima i obvezama kad je riječ o zaštićenim područjima.

Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. u iznosu 31.173.724,75 kn, a ukupna vrijednost projekta je 36.674.970,00 kn. Projekt EPPR je započeo 1. veljače 2019., a rok za završetak je 31. prosinca 2022.

Sponzorirani sadržaj

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.