2 min. čitanja

GDJE SU HELIKOPTERI? Bliži se turistička sezona, a HGSS još nema letjelicu

GDJE SU HELIKOPTERI? Bliži se turistička sezona, a HGSS još nema letjelicu
Foto: HGSS

HGSS se priprema i za ljetnu sezonu. Kako RTL neslužbeno doznaje, država za gorske spašavatelje priprema dodatnih milijun eura, a novac bi trebao biti utrošen na podizanje razine spremnosti, posebno u ključnim turističkim lokacijama.

Novac će služiti i za nabavku opreme, ali i za infrastrukturu na lokacijama parkova prirode gdje HGSS-ovci u ljetnoj sezoni i imaju na raspolaganju hel najviše posla.

No najviše im mogu pomoći helikopteri na koje već dugo čekaju. Naime, ugovori su potpisani, HGSS ima na raspolaganju helikoptere, ali one velike (vojne op.a) koji su na raspolaganju u Divuljama.

Pročelnik HGSS-a Marko Rakovac za RTL objašnjava gdje je zapelo s nabavkom helikoptera koje bi koristio HGSS i Civilna zaštita, na koje čekaju 2022. godine.

- HGSS zadnjih 30 godina dežura na splitskom području, na krškom predjelu i to uglavnom u suradnju s HRZ-om. Mi smo jedina civilna organizacija koja ima zakonsku obavezu helikopterskog spašavanja. Iščekujemo i nove helikoptere Civilne zaštite, zatražili smo i sastanke u Ministarstvu unutarnjih poslova da definiramo točno kada će oni doći - rekao je Rakovac.

Rok je bila jesen, a evo stiže i proljeće

Na pitanje zašto nisu helikopteri stigli jer je rok bila jesen kaže:

- Odgovor nije jednostavan. Važno je da svi budemo spremni kada dođu. Turistička sezona kuca na vrata i zato nam je važno da znamo kako se najbolje pripremiti.

Iako još nije službeno potvrđeno, HGSS će dobiti dodatan novac za parkove prirode.

- Proteklih desetak godina Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja je neizostavni prirodni partner HGSS-u i obrnuto. Mi dežuramo u zaštićenim područjima poput Plitvičkih Jezera, Mljeta, Paklenice, Biokovo, gdje ima velik broj spašavanja. Zato nam je važna potpora iz zraka jer su tamo jako velike stijene i inače dugo treba zemaljskim ekipama da se pristupi unesrećenim osobama - rekao je.

Na pitanje je li potpora države dovoljan, kaže:

- Imamo pomoć države, ona uvijek može biti bolja. HGSS mora osnažiti svoje operativne kapacitete, no i to je iz godine u godinu bolje. Ali svi zajedno moramo raditi na kako bi Hrvatska bila sigurna turistička zemlja.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.