1 min. čitanja

Gašpar na N1 o protupožarnoj sezoni: “Uvijek je jeftinije spriječiti požar nego ga gasiti”

Gašpar na N1 o protupožarnoj sezoni: “Uvijek je jeftinije spriječiti požar nego ga gasiti”
Foto: N1 / Screenshot

Glavni urednik portala Morski HR Jurica Gašpar, gostujući u programu N1 televizije opisao je kakva je situacija na Jadranu nakon požara na Čiovu te općenito uoči požarne sezone.

Požar na Čiovu je, tako barem vjeruju u policiji, podmetnut, no to se zaista ne događa tako često kao što ljudi misle. Najčešće se požari šire zahvaljujući nemaru i neopreznosti, poput bačenog opuška ili prazne staklene boce, pojašnjava Gašpar.

Kultiviranje krša i održavanje šuma spriječavaju požare

– Jako je problematičan prostor koji nije održavan, često se traži više opreme, više ljudi. Toga sad čak i ima – nakon one tragedije na Kornatima uložilo se u kanadere, a nakon što je požar došao nadomak Splita organiziran je i centar u Divuljama, dronovi itd. Sad moramo raditi na pripremi i održavanju – kaže Gašpar te ističe Nacionalni park Mljet kao primjer dobrog održavanja šumskih požarnih puteva.

– Jako je važno održavati i gdje god je to moguće obrađivati poljoprivredne i šumske terene. U tom pogledu je jako dobro ovo što se događa na jugu i na Pelješcu gdje niče sve više maslinika i vinograda, a što zahtijeva krčenje makije i kultiviranje tla. Samim time što se prorijedi raslinje, vatri se onemogućuje da se širi – objašnjava Gašpar.

Zašto je u Istri manje požara?

Objasnio je i zašto se rijetko događaju požari u Istri, a često u Dalmaciji.

– Prvi razlog je klimatološki i vegetacijski, ima više kiše kroz godine, ali velika je razlika i u sređenosti katastarskih čestica – veliki broj usitnjenih katastarskih čestica tjera one koji su u vlasništvu da ih zapravo ne održavaju – zaključuje Gašpar za N1 te vjeruje kako Hrvatsku ipak ne čeka razorna požarna sezona.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.