1 min. čitanja

FUTURISTIČKI PREDATOR Američka mornarica ima podmorski dron nove generacije u obliku raže!

FUTURISTIČKI PREDATOR Američka mornarica ima podmorski dron nove generacije u obliku raže!
Foto: Screenshot/X(@Havoc_Six)

"Manta Ray" podmorski dron testiran je u južnoj Kaliforniji i izgleda da je spreman za misije "dugog dometa", javlja Daily Mail.

Američka mornarica nije otkrila za kakve ga točno misije planira koristiti, no činjenice su da je ovaj dron sposoban za iznimno daleke i iznimno duge misije bez potrebe za ljudskom prisutnošću i bilo kakvom ljudskom logistikom na "licu mjesta". Te ga karakteristike očito čine moćnim strojem koji se nadamo se neće koristiti u destruktivne svrhe.

Dron je izgrađen u Marylandu i onda "u dijelovima" prebačen u Kaliforniju na testiranje. Iz američkog ministarstva obrane navode kako je upravo ta mogućnost "slanja u dijelovima" velika prednost koja štedi količinu energije koja bi inače bila potrebna da ovakav dron stigne na mjesto gdje treba djelovati. Za njegov je transport potrebno svega pet standardnih kontejnera kakve vidimo po teretnim brodovima širom svijeta. Osim toga štedi i prostor koji bi inače zauzima u lukama. Drugim riječima, pošalje ga se brodom na zadanu lokaciju, nakon čega ga se "sastavi" i spreman je za autonomno djelovanje.

Ovaj futuristički podmorski dron posjeduje mogućnost ubojitog vojnog djelovanja duboko pod morem, smatra se izrazito učinkovitim u djelovanju protiv podmornica, a sposoban je i "usidriti" se na morskom dnu i hibernirati dugo vremena.

Izgleda da je globalna utrka u podmorskom naoružanju itekako krenula.

J.T.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.